17 july 2023, 15:30 Kaleidoscope views 16424
Legenda și beneficiile Floarei-Soarelui
17 july 2023, 15:30 Kaleidoscope views 16424

Legenda și beneficiile Floarei-Soarelui

Floarea-Soarelui este sursă a vieţii şi simbol al verii! Seminţele ei sînt foarte sănătoase consumate în catităţi moderate, iar frumuseţea cîmpurilor cu Floarea-Soarelui ne bucură sufletele şi privirea! Astăzi vă prezentăm legenda acestei plante minunate şi beneficiile „cadourilor" pe care ni le face în fiecare vară!

Povestea spune că, demult, tare demult, un rege avea o fiică de o frumuseţe rară, pe care orice prinţ chipeş ar fi luat-o în căsătorie. Fata era, însă, îndrăgostiă de Soare, iar niciunul dintre cei care veneau să-i ceară mîna la palat nu reuşea să'i fie pe plac. Regele a închis-o într-o celulă de teama că fata îi va fi blestemată şi se va tranforma, pe loc, în floare. Prinţesa a reuşit să scape într-o zi şi a plecat în cautarea iubirii. Cînd a întîlnit-o, Soarele s-a îndrăgostit, la rîndul lui, de ea. S-au căsătorit, iar, în clipa următoare, fata s-a preschimbat în floare în faţa soţului şi a tatălui ei!

Aceasta este, pe scurt, minunata poveste a Florii-Soarelui! În popor, se mai spune că această plantă îşi întoarce pălăria după astrul solar, tocmai pentru că îi este dor de el, un ,,gest" ca o dovadă a loialităţii şi iubirii pe care i-o poartă din vremuri de legendă!

Floarea-Soarelui provine din America de Nord! Iniţial, în Europa a fost cultivată drept plantă decorativă. În 1835, un ţăran rus a descoperit presa pentru ulei şi, de-atunci, culturile de Floarea-Sorelui au împînzit continentul. Seminţele sale sînt foarte apreciate, iar uleiul obţinut din acestă plantă este popular. Atenţie la consum! Acest tip de ulei conţine foarte multe grăsimi, iar, în timp, vă poate aduce un surplus de kilograme. Mai sănătos este uleiul presat la rece care poate fi utilizat şi ca aliment propiu-zis, nu doar ca adaos la mîncare!

Experţii spun că seminţele au efecte dovedite şi ca remediu natural. Consumul lor creşte imunitatea, scade febra, ameliorează tulburările digestive şi chiar ar preveni cancerul. Rădăcina, tulpina, frunzele şi pălăria au şi ele calităţi curative. Ceaiul din pălăriile plantei reprezintă o soluţie pentru combaterea răcelilor din timpul verii. Şi pentru industria cosmetică, uleiul şi extractul de Floarea-Soarelui sînt surse inepuizabile. Tulpina de Floarea-Soarelui este iritantă, aşa că, mare grijă! Dacă sînteţi alergici sau, pur şi simplu, bănuiţi că nu v-ar face bine tratamentele pe bază de Floarea-Soarelui, adresaţi-vă medicului!

Cîmpurile abundă, acum, de Floarea-Soarelui! Este un moment bun pentru cromoterapie, sînt de părere psihologii. Galbenul lor vă va umple sufletul de optimism şi speranţă, pînă la Sfîntul Ilie, cînd începe recoltarea!

Source: provincial.md

Keywords:

natura , sanatate , flori , legenda

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1955
Populația:
146 locuitori

Iasnaia Poleana este un sat din cadrul comunei Doina, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Cahul și la 163 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 146 de oameni. Satul Iasnaia Poleana a fost înființat în anul 1955.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.