12 july 2022, 15:00 Moldovan reality views 1611
Muravschi:
12 july 2022, 15:00 Moldovan reality views 1611

Muravschi: "Noul contract cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan va avea un impact pozitiv asupra bunăstării populației"

Semnarea unui nou contract cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan privind furnizarea de energie electrică mai ieftină pe malul drept al Nistrului va avea un impact pozitiv asupra bunăstării populației.

Despre acest lucru a declarat expertul independent, fostul viceprim-ministru, ex-ministru al Economiei al Republicii Moldova, Alexandr Muravschi într-un comentariu pentru postul de televiziune "Primul în Moldova", scrie

Potrivit expertului, autoritățile au înțeles că posibilitățile de import al energiei electrice din România sînt limitate.

"Guvernul nostru a înțeles perfect că în prezent nu putem găsi un înlocuitor decent pentru energia electrică pe care o primim de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, nici financiar, nici tehnic. Volumele pe care românii ni le oferă la un preț accesibil sînt foarte limitate datorită faptului că România nu poate furniza mai mult și datorită directivelor care sînt în vigoare pe teritoriul Uniunii Europene. Înțelegerea acestei situații a dus la faptul că guvernul nostru a hotărît să semneze acest contract", a spus Alexandr Muravschi.

Reamintim că pe 3 decembrie a fost semnat un contract între compania moldovenească Energocom și Centrala termoelectrică de la Cuciurgan privind achiziționarea de energie electrică la un preț de 73 USD pentru 1 MW/h. Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Andrei Spînu, a declarat că prețul de 73 de dolari pentru un MW de la Centrala de la Cuciurgan este cel mai bun preț la energia electrică pe care putea să-l obțină R.Moldova, și este, probabil, cel mai bun preț pe care putem să-l avem la energia electrică, comparativ cu prețul de 400 de euro cu cît cumpăram de pe bursa din România (iar la orele de vîrf ajungea la 700 de euro pentru un MW), iar menținerea unor astfel de prețuri de achiziție ar fi dus la o creștere a tarifului la energia electrică pentru consumatorii finali din Moldova pînă la cel puțin 8 lei pentru 1 kWh.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1794
Populația:
332 locuitori

Bocancea-Schit este un sat din cadrul comunei Dumbrăviţa, raionul Sîngerei. Satul are o suprafaţă de circa 0.80 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 6.06 km. Localitatea este situată la distanța de 36 km de oraşul Sîngerei şi la 103 km nord de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 332 de oameni. Satul Bocancea-Schit e atestat documentar în anul 1794.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.