24 november 2022, 12:00 Moldovan reality views 1208
Ministerul sănătății: Majoritatea spitalelelor din țară sînt dotate cu generatoare de energie
24 november 2022, 12:00 Moldovan reality views 1208

Ministerul sănătății: Majoritatea spitalelelor din țară sînt dotate cu generatoare de energie

În prezent, dintre cele 59 spitale republicane, municipale și raionale nu dispun de niciun generator Spitalul de Psihiatrie din Bălți și cel din Orhei, SCBI “Toma Ciorbă” și 2 spitale municipale – de ftizipneumologie și nr.4, a anunțat ministra Sănătății, Ala Nemerenco, menționînd că operațiile au continuat în timpul deconectării curentului electric la data de 23 noiembrie. La fel, au lucrat ventilatoarele și monitoarele în secțiile terapie intensivă.

Ministra Sănătății a comunicat că 15 spitale sînt asigurate cu generatoare care acoperă întreaga capacitate a spitalului.

„Celelalte dispun de generatoare care acoperă cu curent electric secțiile de terapie intensivă, blocurile de operații, centrele perinatale, unele echipamente de laborator și diagnostic, fapt ce asigură evitarea unor riscuri majore în cazuri similare celui de miercuri, 23 noiembrie.

Total pe țară spitalele dispun de 77 generatoare de diferită capacitate. Avem nevoie încă de minim 55 și am identificat partenerii care ne vor ajuta”, a declarat Nemerenco, scrie cotidianul.

Unele spitale se confruntă cu probleme la conectarea generatoarelor (manuală și nu automată), etc., ele fiind induse de starea rețelelor electrice în spitale, și aceasta a fost o barieră serioasă în procesul instalării celor 17 generatoare donate ministerului de către Guvernul Franței.

„Toate au fost distribuite către 17 spitale republicane, municipale și raionale.

Nu s-a înregistrat niciun caz ieșit din comun în urma deconectării electricități, operațiile au continuat sub includerea automată a generatoarelor, ventilatoarele și monitoarele în secțiile terapie intensivă au lucrat. Facem tot posibilul ca să suplinim necesarul lipsă într-un timp cît mai scurt, dar trebuie să cunoașteți că procesul de instalare și conectare a unui întreg spital la generator e unul foarte anevoios din cauza rețelelor electrice vechi, dispersate, izolate.
Miercuri, cînd l-am vizitat, spitalul din Edineț era asigurat totalmente cu energie electrică în perioada critică de lipsă de curent electric. Mulțumim că în clipele grele v-ați gîndit la spitale, pacienții de acolo și medici”, a conchis Nemerenco.

Miercuri, 23 noiembrie, Republica Moldova a rămas fără energie electrică aproximativ la ora 14:23. Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean, au fost întreruperi masive de energie electrică în toată țara noastră.

După circa o oră și jumătate, energia electrică a fost reconectată parțial.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
2073 locuitori

Şofrîncani este un sat şi comună din raionul Edineţ. Satul este situat la o distanță de 23 km de oraşul Edineţ și la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2073 de oameni. Prima atestare a satului Șofrîncani din ținutul Hotin datează din 15 iunie 1431.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.