16 september 2022, 13:30 Moldovan reality views 1976
Chișinăuienii se plîng pe insecte necunoscute
16 september 2022, 13:30 Moldovan reality views 1976

Chișinăuienii se plîng pe insecte necunoscute

Municipiul Chișinău a fost invadat de niște insecte pe care cetățenii nu le-au mai văzut pînă acum. Potrivit locuitorilor municipiului, insectele sînt mărunte și se pot ascunde ușor printre haine și păr. De asemenea, oamenii spun că acestea mai înțeapă.

Autoritățile municipale susțin că nu cunosc despre ce este vorba și că nu au primit plîngeri din partea cetățenilor în privința insectelor, scrie Noi.md cu referire la stiri.md.

Insectele din imagine au denumirea de tigrul platanului.

Tigrul platanului (Corythucha ciliata) este o specie invazivă, originară din America de Nord, de pe coasta de est. Prezența ei în Europa a fost semnalată prima dată în 1956 în Italia și de acolo s-a răspîndit foarte ușor în toată Europa - fie că a fost transportată odată cu platanii importați din Italie, fie pe haine, fie pe mijloacele de transport, ea se deplasează oricum foarte ușor. Aceste insecte sînt foarte bune zburătoare, pot zbura singure cîțiva kilometri.

Medicii spun că dacă ne-a ciupit o musculiţă de acest fel şi ne ştim alergici sau în locul unde ne-a înţepat se creează o zonă roşie este bine să ne spălăm cu apă şi săpun și, eventual, să ne adresăm medicului de familie, dacă avem un fond alergic.

Ceea ce este ciudat, este că nu se cunoaște ce determină această specie să înțepe oamenii. Ea este o specie erbivoră, se hrănește cu conținutul de celuloză al frunzelor de platan și ocazional, atunci cînd este în număr foarte, foarte mare și insectele cad sau zboară de pe suprafața frunzelor pe suprafața pielii oamenilor, îi înțeapă și pe aceștia, confundînd probabil pielea lor cu suprafața frunzei de platan.

Multe insecte dezvoltă la rezistență la substanțele folosite pentru combaterea lor, însă în cazul tigrului platanului, ele se înmulțesc în număr foarte, foarte mare și nu prea au dușman natural la noi, în Europa, care să le țină sub control.

O soluție ar fi să reducem plantarea de platani, pentru a nu le crea mediul propice de dezvoltare.

 

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1967
Populația:
704 locuitori

Piatra Albă este un sat din cadrul comunei Mileştii Mici, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Ialoveni și la 19 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 704 oameni. Satul Piatra Albă a fost înființat în anul 1967.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.