17 march 2022, 15:30 Moldovan reality views 1576
O noua inițiativă legislativă ar putea conduce la reducerea semnificativă a prețurilor la carburanți
Photo: laf.md
17 march 2022, 15:30 Moldovan reality views 1576

O noua inițiativă legislativă ar putea conduce la reducerea semnificativă a prețurilor la carburanți

Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, secretar executiv al Partidului Socialiștilor, a anunțat la briefingul de astăzi despre o nouă inițiativă legislativă a fracțiunii BCS, care vineri va fi înregistrată oficial, transmite Noi.md.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor propune reducerea cu 50 la sută a accizelor la produsele petroliere și, totodată, scutirea temporară de TVA a acestor mărfuri importante. Potrivit estimărilor specialiștilor, cele două relaxări cumulate vor permite reducerea prețului cu aproximativ 6-7 lei pentru un litru de benzină și motorină.

Potrivit afirmațiilor lui Batrîncea, această inițiativă nu va duce la scăderea încasărilor fiscale la buget, deoarece la momentul actual, volumul impozitelor colectate depășește cu 2,5% indicatorul de anul trecut. Reducerea accizelor și scutirea de TVA au o mare importanță pentru sfera social-economică, în special pentru sectorul agrar, care se pregătește de lucrările agricole de primăvară. De asemenea, este vorba despre reducerea sinecostului mărfurilor și creșterea competitivității acestora, ceea ce este deosebit de important avînd în vedere perturbarea legăturilor comerciale și economice din regiune.

Inițiativa legislativă a fost discutată în prealabil cu reprezentanții mediului de afaceri, comunității de experți și specialiștii din domeniul fiscal. Autorii proiectului consideră că reducerea prețului la carburanți va mai permite păstrarea locurilor de muncă și asigurarea stabilității sistemului social în ansamblu. De asemenea, este în curs de elaborare un proiect de lege cu privire la „vacanțele creditare” care prevede înghețarea plăților dobînzilor la credite pe un termen de trei luni.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor apelează și la practica altor țări și îndeamnă majoritatea parlamentară să perceapă noul proiect de lege ca o măsură de protecție socială a cetățenilor și nu ca un pas politic și mizează pe susținerea acestui proiect în comisia de profil și la ședința în plen a parlamentului.

 

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
231 locuitori

Beleuți este un sat din cadrul comunei Natalievca, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Fălești și la 131 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 231 de locuitori. Satul Beleuți a fost menționat documentar în anul 1900.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.