28 november 2021, 12:00 Moldovan reality views 2590
MAI propune sancțiuni mai dure pentru șoferii băuți la volan
28 november 2021, 12:00 Moldovan reality views 2590

MAI propune sancțiuni mai dure pentru șoferii băuți la volan

Sancțiuni mai dure pentru șoferii care urcă băuți la volan, circulă cu viteză excesivă sau nu le acordă prioritate pietonilor.

Este iniţiativa Ministerului de Interne, care vrea să introducă mai multe modificări în Codul Contravenţional, la capitolul siguranţa în trafic. Proiectul urmează să fie examinat de Parlament pînă la sfîrșitul anului, transmite Publika.md.

”Acestea sînt cele mai mari probleme cu care se confruntă personalul nostru atunci cînd raportăm despre accidente și incidente.

Cele mai multe decese, din păcate și cele mai multe victime sînt din cauza acestor trei probleme.”, a declarat Serghei Diaconu, secretar de stat al MAI.

Potrivit proiectului, şoferii certaţi cu regulamentul rutier vor plăti amenzi mai mari faţă de cele actuale, iar cei care încalcă legea repetat sau urcă băuți la volan, ar putea rămîne fără vehicul.

”Aceste sancțiuni vor viza atît partea economică, adică coeficientul bănesc, dar vor viza și punctele de penalizare. Și inclusiv vor fi incluse sancțiuni dure pentru depășire arepetată a gradului de alcoolemie pînă la confiscarea automobilului. Permisul va fi luat pe o perioadă mult mai mare de timp.”, a declarat Serghei Diaconu, secretar de stat al MAI.

Proiectul este apoape finalizat. Autorii acestuia își propun ca noile reguli să intre în vigoare cît mai repede, din cauza creşterii numărului de accidente rutiere grave.

”Din cele peste 2000 de accidente rutiere produse anul acesta, aproape jumătate au avut loc în Chișinău. Cea mai periculoasă arteră este bulevardul Dacia: aici s-au produs 30 de accidente soldate cu un mort și 34 de răniți.”

Vor plăti amenzi mai mari şi șoferii care nu acordă prioritate pietonilor. Iniţiativa autorităţilor este salutată de oameni.

”Lumea e iresponsabilă, nu respectă legile. Dacă ar respecta, nu ar fi nevoie să mărească amenzile.”

”Foarte mult mă tem. Am fost de două ori martor cum două persoane au fost lovite în această zonă.”

Șoferii recunosc faptul că, în grabă, mai încalcă uneori regulile de circulație.

”- Întotdeauna sînt binevenite astfel de măsuri pentru a preveni. Și eu de multe ori mă grăbesc și da, asta.

”Cu alcoolul la volan și viteza excesivă, eu sînt de acord. Dar cu pietonii, în primul rînd i-ar învăța pe ei să treacă regulamentar străzile.”

”Nu cred că e nevoie de o majorare. Poliția să lucreze mai efectiv.”

În prezent, conducătorii auto care urcă la volan în stare de ebrietate se aleg cu un dosar penal. Cei care circulă cu viteză excesivă riscă amendă pînă la 1.800 de lei și cinci puncte de penalizare.

Iar cei care nu le acordă prioritate pietonilor se pot alege cu o sancţiune de 1.500 de lei și patru puncte de penalizare.

Source: noi.md

Keywords:

MAI , amenda

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
638 locuitori

Haraba este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Haraba este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 119 km de Chișinău. Populaţia satului Haraba alcătuia 638 de oameni în anul 2011. Satul Haraba a fost menționat documentar în anul 1772.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.