27 november 2021, 11:30 Moldovan reality views 2651
Un complex apicol a fost deschis în premieră în Moldova
27 november 2021, 11:30 Moldovan reality views 2651

Un complex apicol a fost deschis în premieră în Moldova

Premieră în apicultura din Moldova. Un complex de colectare, procesare, ambalare și depozitare a mierii de albine a fost deschis în apropiere de PeresecinaOrhei, transmite Noi.md cu referire publika.md.

Acesta îi aparţine unei cooperative, create de mai mulţi apicultori care şi-au propus ca împreună să ajungă pe piaţa internaţională.

„Ca să lucrăm la capacitate maximă aici se poate de procesat în jur de 1.500-2.000 de tone. Vrem să ne axăm pe miere în adaos cu alte ingrediente din sectorul agroindustrial, cum am spus, şi capacitatea locurilor de muncă o să fie în jur de 20 de locuri de muncă”, a menționat Ştefan Sandic, apicultor.

Proiectul a adunat 12 apicultori, care aşteaptă să li se alăture şi alţi producători de miere.

„Membrii grupului care sînt acum la moment au familiile proprii, dar în curnd vom semna contracte de aderare cu foarte mulţi apicultori în Republica Moldova.”

Întreprinderea este dotată cu echipament de ultimă generaţie, iar viitorii angajaţi vor fi instruiţi în cadrul unor cursuri specialişti.

„Aici ne aflăm în depozit, unde aici va veni materia primă. De aici va pleca în camera de decristalizare. Şi aici ca materie primă putem stoca în jur de 500 de tone”, a adăugat apicultorul.

Construcţia complexului apicol a fost finanţată dintr-un grant al Băncii Mondiale, prin intermediul Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova.

„Dosarul nemijlocit cu obiectul investiţional şi cu scopurile stabilite a fost revizuit şi evaluat de către o comisie de evaluare şi selecţie la nivel de ministere”, a relatat Olga Sainciuc, coordonatorul proiectului Agricultură Competitivă.

Potrivit Ministerului Agriculturii, investiţiile în complexul apicol depăşesc un milion de dolari, dintre care 100 de mii de dolari reprezintă contribuţia membrilor Cooperativei.

Source: noi.md

Keywords:

Moldova , albini

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1837
Populația:
2090 locuitori

Mărculeşti este un oraş în raionul Floreşti, Republica Moldova. Amplasat în partea de nord a republicii, pe malul stîng al Răutului, oraşul Mărculeşti este situat la o distanţă de 137 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 2090 locuitori. Localitatea a fost fondată în anul 1837.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.