09 october 2021, 09:30 Moldovan reality views 2173
Instanța a recunoscut încălcările în construcția stației de epurare de lîngă Ivancea
09 october 2021, 09:30 Moldovan reality views 2173

Instanța a recunoscut încălcările în construcția stației de epurare de lîngă Ivancea

Instanța a recunoscut încălcările comise de autoritățile locale în timpul construcției stației de epurare din apropierea satului Ivancea, raionul Orhei.

Despre acest lucru a anunțat consilierul local al comunei Ivancea din raionul Orhei, Victor Marahovschi, în următorul său mesaj video către cetățeni, menționînd că acum această decizie a curții, atacată de către primarul comunei Ivancea din raionul Orhei, Boris Ochișor, va fi examinată de către Curtea de Apel pe data de 14 septembrie, transmite Noi.md.

Victor Marahovschi a atras atenția asupra faptului că, anterior, reprezentantul partidului Șor, primarul comunei Ivancea, Boris Ochișor, mereu dovedea și spunea că toate acțiunile sale au fost legale, că pe numele său nu există absolut nici o urmărire administrativă sau penală, nu au fost întocmite nici un protocol.

"Cu toate acestea, acum am primit informații că, atunci cînt a fost începută construcția stației de epurare, la 15 octombrie 2020 inspectorii Serviciului de mediu au întocmit pe numele lui Ochișor un protocol privind încălcarea administrativă. După aceasta, el a decis să conteste acest protocol în instanță, aducănd diverse argumente. El spunea că în acuzațiile împotriva lui nu există nicio dovadă, că nu a avut posibilitatea de a oferi explicații, că nu I s-a cerut nici un document de proiect, că inspectorii nu au măsurat distanța de la terenul de construcție a stației de epurare pînă la localitate etc. La rîndul lor, Serviciul de Mediu a prezentat de alte probe", a remarcat Victor Marahovschi.

El a reamintit că, pe 21 august 2020, localnicii au întocmit o petiție în care și-au exprimat nemulțumirea față de faptul că stația de epurare a apei este construită în imediata apropiere de casele lor, precum și de rîul Moța. În plus, această stație a fost construită cu încălcarea documentației proiectului, cu încălcarea proiectului, deoarece stația de epurare trebuia amplasată mult mai departe.

"Imediat după înregistrarea acestei petiții, pe 24 august, inspectorii de la Inspecția pentru Protecția Mediului au mers la fața locului și a efectuat toate măsurătorile necesare și a confirmat faptul că construcția stației de epurare a început pe un teren care nu era destinat pentru acest lucru, acesta este un teren agricol, precum și că există abateri de la proiect. Toate măsurătorile au fost făcute în prezența viceprimarului. Luînd în considerare acest lucru, instanța a decis că protocolul a fost întocmit legal, cu respectarea regulilor și normelor. Boris Ochișor nu a prezentat nici un document în susținerea sa, iar instanța a respins plîngerea și menținea puterea protocolului. El a primit o amendă de aproximativ 750 de lei. Dar principalul lucru este că, dacă instanța îl va declara pe Ochișor vinovat, atunci, în consecință, va recunoaște construcția ilegală a stației de epurare într-un loc greșit. Adică, cineva va trebui să răspundă pentru faptul că aproximativ 7 milioane de lei au fost îngropate într-un loc care nu este destinat pentru construirea unei stații de epurare", a spus consilierul local al comunei Ivancea din raionul Orhei.

Victor Marahovschi a declarat că, pe 14 septembrie, va avea loc ședința Curții de Apel cu privire la problema menționată, deoarece Boris Ochișor a atacat decizia primei instanțe.

"Sperăm că justiția va cîștiga, iar vinovații vor fi pedepsiți. Dar interesant este faptul cum, după ce inspectorii de la Inspectoratul de Protecție a Mediului au înregistrat faptul încălcării în timpul construcția stației de epurare în apropierea satului Ivancea, a avut deja loc ședința de judecată în primă instanță și vina autorităților locale a fost recunoscută, iar Procuratura Generală a deschis un dosar penal împotriva construcției ilegale a stației de epurare, conducerea ministerului de Mediului oricum a semnat un acord cu Boris Ochișor privind oferirea ultimei tranșe în valoare de 8,5 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor de construcție a stației de epurare în satul Ivancea. Acest lucru nu este foarte clar. Sperăm că justiția va triumfa, iar făptașii vor fi pedepsiți", a declarat consilierul local al comunei Ivancea, raionul Orhei.

Source: noi.md

Keywords:

Ivancea , judecata , construcție

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1753
Populația:
7900 locuitori

Cioburciu este un sat și comună comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Slobozia și la 83 km de Chișinău. Populaţia satului Cioburciu alcătuia 7900 de oameni în anul 2010. Satul Cioburciu a fost menționat documentar în anul 1753.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.