21 june 2021, 16:00 Moldovan reality views 2762
Nu România trebuie să hotărască în ce limbă vor să vorbească moldovenii, declarație
21 june 2021, 16:00 Moldovan reality views 2762

Nu România trebuie să hotărască în ce limbă vor să vorbească moldovenii, declarație

Ministrul român de externe Bogdan Aurescu a cerut din nou Ucrainei să garanteze drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina, în primul rând la educație în limba maternă – un drep limitat de noua lege ucraineană a educație și care afectează toate minoritățile recunoscute.

În cadrul unei întrevederii de sâmbătă, la Antalya, cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba – în marginea Forumului de Diplomaţie- Aurescu a cerut repetat Kievului să recunoască oficial inexistența „limbii moldovenești”.

În urma acestor evenimente cu o declarație a venit și deputatul socialist, Nicolae Pascaru a declarat pentru Noi.md că astfel de cerințe din partea părții Române sînt absolut inadmisibile.

”Nu România trebuie să hotărască în ce limbă vor să vorbească moldovenii din Ucraina. Acest lucru nu este altceva decît un nou atentat la limba moldovenească și la tot ce este cultură, etnie moldovenească. Cred că politicienii din ucraina vor avea înțelepciunea de a înțelege jocul României și nu se vor implica în acest joc politic. Pe teritoriul Ucrainei trăiesc mulți moldoveni, care vorbesc limba moldovenească. Pentru ei este importantă păstrarea identității”, a declarat deputatul.

Pascaru spune că speră ca partea ucraineană să nu răspundă provocărilor venite din partea statului românesc și îi vor lăsa pe moldovenii din țara lor să decidă singuri ce limbă vorbesc.

”Aceasta este o strategie a României prin care ei își doresc să românizeze partea Bucovinei și o parte a Moldovei. Nu poți la o etnie sau la un popor să le dictezi ce limbă să vorbească. Sperăm că politicul ucrainean va atrage atenția la acest subiect și nu va interzice moldovenilor din țara lor să vorbească limba care o consideră maternă”, a mai spus deputatul.

Mai mult informații despre limba moldovenească pot fi găsite aici.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1495
Populația:
2734 mii locuitori

Cinişeuţi este un sat şi comună din raionul Rezina. Amplasat pe malul pîrîului Saharna, satul Cinişeuţi este situat la o distanță de 13 km de oraşul Rezina şi la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2734 de oameni. Satul Cinişeuţi este cel mai mare ca număr al populaţiei din raionul Rezina. Prima menţiune documentară a satului Cinişeuţi datează din 5 februarie 1495.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.