17 june 2021, 15:15 Moldovan reality views 2946
Mai multe secții de votare în diaspora. Curtea de Apel a admis parțial contestațiile concurenților electorali
Photo: sputnik.md
17 june 2021, 15:15 Moldovan reality views 2946

Mai multe secții de votare în diaspora. Curtea de Apel a admis parțial contestațiile concurenților electorali

După mai mult de o săptămînă de examinări în instanță, Curtea de Apel Chișinău a admis parțial contestațiile depuse de mai mulți concurenți electorali față de decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC). Astfel, CEC urmează să revadă decizia privind constituirea a doar 146 secții de votare pentru scrutinul din 11 iulie, numărul stabilit anterior. Hotărîrea a fost pronunțată de magistrații Curții de Apel Chișinău Ion Muruianu, Anatol Minciuna și Veronica Negru, în dimineața de 17 iunie.

„Se anulează în parte actul normativ, anexa la p. 1 din hotărîrea CEC din 5 iunie 2021, cu privire la secțiile de votare din străinătate cu privire la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021”, se arată în hotărîrea judecătorilor.

Igor Pohilă, candidat pe lista Blocului electoral „Renato Usatîi” la funcția de deputat, a precizat că, în urma deciziei Curții de Apel, CEC va fi obligat să dispună constituirea unui număr mai mare de 146 de secții de votare, așa cum a prevăzut anterior.

Hotărîrea este cu drept de atac la Curtea Supremă de Justiție în termen de o zi.

Decizia CEC privind numărul secțiilor de votare care urmează să fie deschise în afara țării pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie a fost contestată în instanță de către blocul electoral „Renato Usatîi”, Platforma DA, PAS, AUR, PUN, PACE și „Democrația Acasă”.

În cadrul ședinței din 5 iunie, membrii CEC au decis dechiderea a 139 de secții de votare în afara țării pentru scrutinul parlamentar din 11 iulie – același ca și la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020. Asta în pofida faptului că circa 100 de mii de moldoveni stabiliți în diaspora s-au înregistrat prealabil pentru scrutinul din 11 iulie, iar Ministerul de Externe a propus deschiderea a 190 de secții de votare.

Ulterior, după cîteva zile de proteste, membrii CEC au modificat decizia din 5 iunie și au hotărît constituirea unui număr de 146 secții de votare.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1807
Populația:
4511 locuitori

Zaim este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Marianca de Sus, Zaim și Zaim loc.st.c.f. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Căușeni și la 74 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4511 oameni. Satul Zaim a fost menționat documentar în anul 1807.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.