04 october 2021, 10:15 Moldovan reality views 3920
Cum va fi sărbătorit Paștele în condiții pandemice
04 october 2021, 10:15 Moldovan reality views 3920

Cum va fi sărbătorit Paștele în condiții pandemice

Premierul interimar al Republicii Moldova Aureliu Ciocoi a fost întrebat în studioul Sputnik Moldova ce decizii ar putea lua Comisia pentru Situații Excepționale în contextul sărbătorilor pascale.

Premierul interimar al Republicii Moldova Aureliu Ciocoi, care este invitatul unei noi ediții în Centrul de Presă al Agenției de știri și radio Sputnik Moldova, a vorbit despre cum va fi sărbătorit Paștele în acest an, în contextul în care în Moldova este în vigoare starea de urgență.

"Ce ține de sărbătorile pascale, nu cred că vom avea restricții de circulație, dar sîntem în proces de examinare pentru a restricționa slujbele, în special din noaptea de Înviere. Eu am cunocuți care au trecut prin COVID-19 și preferă să privească slujbele în regim online, s-ar putea lua o decizie în acest sens, dar totul depinde de cum va evolua situația pandemică. Comisia pentru Situații Excepționale din Chișinău este aproape de a închide cimitirele din raza Chișinău de Paștele Blajinilor, căci la acest eveniment se adună mulți oameni", a declarat Aureliu Ciocoi.

Anterior, Episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, a declarat că slujitorii bisericilor speră mult ca membrii Comisiei pentru Situații Excepționale să vină cu decizii potrivite, astfel încît sărbătorile pascale să poată fi marcate de credincioși.

"Sperăm că anul acesta va fi o situație diferită, în comparație cu anul trecut și oamenii vor avea posibilitate să fie prezenți la slujba din noaptea Învierii. Urmează să discutăm cu autoritățile poate vor fi făcute excepții pentru sărbătorile pascale. Vrem să credem că în noaptea Învierii, ne vor permite să săvîrșim Liturghia în biserici, poate cu un număr redus de persoane, dar oricum creștinii să aibă posibilitate să sfințească pasca și, bineînțeles, creștinii să se afle măcar în preajma bisericilor să participe la Liturghia", a declarat Episcopul Ioan Moșneguțu.

În acest an, Paștele va fi marcat în data de 2 mai, cu 14 zile mai tîrziu decît în 2020. Din 1 aprilie 2021, în Republica Moldova este în vigoare regimul stării de urgență. Parlamentul a adoptat decizia pe 31 martie, la solicitarea Guvernului interimar, care a propus aplicarea acestei măsuri din cauza răspîndirii alarmante a noului coronavirus. Potrivit documentului adoptat, starea de urgență este introdusă pentru 60 de zile, din 1 aprilie pînă pe 30 mai. În perioada stării de urgență, Parlamentul nu poate fi dizolvat.

Source: noi.md

Keywords:

Paste , restrictie , coronavirus

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1602
Populația:
11104 locuitori

Rîşcani este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Rîşcani. Amplasat  în partea de nord-vest a republicii, pe rîuleţul Copăceanca, oraşul este situat la o distanţă de 166 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 11104 locuitori. Prima menţiune documentară a localităţii datează din anul 1602, cînd o parte a Rîşcanilor de azi, Nagoreni, este întărită lui Vlaicu Vătah şi rudelor sale.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.