03 april 2021, 09:30 Moldovan reality views 5234
Pentru prima oară în ultimii 18 ani, pensiile nu vor fi indexate la 1 aprilie
03 april 2021, 09:30 Moldovan reality views 5234

Pentru prima oară în ultimii 18 ani, pensiile nu vor fi indexate la 1 aprilie

Pentru prima oară în ultimii 18 ani, în Republica Moldova, pensiile nu vor fi indexate la 1 aprilie, transmite Noi.md.

Informația a fost cofirmată pentru NM de reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) pe 3 martie. Potrivit acestora, indexarea nu este justificată, întrucît în cea de-a doua jumătate a anului 2020 nivelul inflației, pe baza căruia se calculează coeficientul de indexare, a fost negativ. În același timp, toți pensionarii a căror pensie este mai mică de 4 mii de lei, vor primi din 1 aprilie o sumă unică în mărime de 1000 de lei.

Reprezentanții MSMPS au amintit că, din 2020, pensiile sînt indexate de două ori pe an – pe 1 aprilie și 1 octombrie.

„La 1 aprilie, coeficientul de indexare constituind rata inflației în ultimul semestru al anului precedent anului indexării și la 1 octombrie, rata inflației fiind similară cu cea din primul semestru al anului în curs. Coeficientul indexării este calculat de guvern, pe baza datelor Biroului Național de Statistică”, se arată în răspunsul instituției.

 Potrivit informațiilor BNS, nivelul inflației, înregistrat în cea de-a doua jumătate a anului 2020 (din iulie pînă în decembrie 2020) a constituit (-0,68%) (deflație).

 „Ținînd cont de coeficientul negativ al inflației, nu există motive pentru calcularea coeficientului indexării”, au menționat reprezentanții MSMPS. Aceștia au adăugat că, din motivul că guvernul interimar deține compentențe limitate, nu este posibilă „adoptarea unor măsuri legislative, care ar schimba mecanismul indexării”.

Source: noi.md

Keywords:

pensie , indexare , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1912
Populația:
187 locuitori

Ciuluc este un sat din cadrul comunei Egorovca, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Fălești și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 187 de oameni. Satul Ciuluc a fost menționat documentar în anul 1912.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.