31 january 2021, 14:00 Moldovan reality views 2657
În ce limbă preferă moldovenii să privească filme (Video)
31 january 2021, 14:00 Moldovan reality views 2657

În ce limbă preferă moldovenii să privească filme (Video)

Chiar dacă vorbesc limba moldovenească, majoritatea cetățenilor R. Moldova apelează la limba rusă atunci cînd este vorba despre vizionarea unui film, citirea unui prospect medical sau folosirea unor aplicații mobile.

Acest lucru ni l-au spus și locuitorii capitalei, pe care i-am întîlnit în stradă și care s-au arătat nemulțumiți de hotărîrea Curții Constituționale privind retragerea limbii ruse a statutului de limbă de comunicare interetnică.

„Eu privesc filmele în limba rusă. Am învățat la școală moldovenească, dar provin dintr-o familie unde s-a vorbit limba rusă. Instrucțiunile medicamentelor, la fel, în limba rusă mi-e comod să le citesc”, a spus un locuitor al capitalei.

„Eu comunic în limba rusă. Eu nu privesc nici știrile în limba moldovenească, nici pe cele rusești. Eu am anumite posturi de televiziune preferate, cele despre natură, floră, faună și frumusețe, pe toate acestea eu le privesc doar în limba rusă”, a opinat o trecătoare.

„Limba mea maternă este rusa, dar așa cum trăiesc aici deja de aproape 11 ani, eu am învățat limba moldovenească și o vorbesc liber. Chiar și așa, mi-e mai comod să citesc în limba rusă, pentru că asta este limba mea maternă. Este greu cînd cineva nu vrea să îți răspundă înapoi tot în limba rusă, însă pentru mine nu este o problemă, întrucît vorbesc liber în ambele limbi”, ne-a mărturisit o tînără întîlnită în stradă.

Amintim că, la data de 21 ianuarie curent, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea care-i oferă statut special limbii ruse.

Legea cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, care îi redă limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică, a fost votată pe 16 decembrie 2020 în Parlament, cu 55 de voturi ale deputaților socialiști și celor din „Pentru Moldova”.

Pe 18 decembrie, legea respectivă a fost promulgată de președintele Igor Dodon.

Source: noi.md

Keywords:

limba , film

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
1300 locuitori

Frunză este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Uiutnoe, Frunză, Andriaşevca Nouă, Andriaşevca Veche, Novosaviţcaia, Novocotovsc, Prioziornoe. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Slobozia și la 99 km de Chișinău. Populaţia satului Frunză alcătuia 1300 de oameni în anul 2006. Satul Frunză a fost înființat în anul 1925.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.