25 january 2021, 11:00 Moldovan reality views 2869
Goncearova:
25 january 2021, 11:00 Moldovan reality views 2869

Goncearova: "Nicio limbă nu poate fi interzisă sau impusă"

Din păcate, nici noua Lege privind funcționarea limbilor, nici decizia Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității acestei legi nu au fost niște pași înainte în construcția națiunii civile a Republicii Moldova.

Acum este extrem de important să înțelegem de ce limba rusă în țara noastră a devenit obiect al unor jocuri politice, să conștientizăm că guvernarea ar trebui să ofere cetățenilor o atmosferă de înțelegere reciprocă, precum și faptul că nici o limbă nu poate fi nici interzisă, nici impusă.

O astfel de opinie pentru Noi.md a fosr exprimată de președintele Adunării Popoarelor din Moldova, fostul director general al Biroului Relații Interetnice, Olga Goncearova. Potrivit ei, modul în care a fost votată legea menționată nu a ridicat nici o îndoială că va fi contestată.

Ea a amintit că ultima decizie a Curții Constituționale nu este prima și nici unica. Astfel, în vara anului 2018, CC a decis că "Legea Republicii Moldova cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul RSS Moldovenești" a fost declarată "învechită", iar această decizie a ridicat multe întrebări.

"Astăzi este mult mai important să înțelegem de ce limba rusă a devenit obiectul unor jocuri politice. De ce în anii '90 a fost transferată din domeniul lingvisticii în domeniul politicii, unde a rămas pînă în prezent", a subliniat președintele Adunării Popoarelor din Moldova.

"Din punct de vedere istoric, Basarabia a fost parte a Imperiului Rus de aproape 200 de ani, iar alți 75 de ani a făcut parte din URSS. Limba rusă a fost limba comunicării interetnice și pe teritoriul URSS și în rîndul locuitorilor Moldovei. Războiul cu limba a început în anii '90 și acesta este cel mai contraproductiv lucru pe care l-ar putea inventa guvernarea. Într-un stat multinațional istoric, lupta cu orice limbă este sortită eșecului. Este amuzant să luptăm cu un instrument de comunicare, avînd în vedere că limba rusă este una dintre cele șase limbi ale ONU", a menționat ea.

Olga Goncearova a subliniat că luarea oricărei decizii a CC presupune un rezultat pozitiv pentru societate. "Dar ce ne-a dat nouă, cetățenilor Moldovei, decizia CC? Nimic bun nici din punct de vedere lingvistic, nici politic, nici moral-etic", a subliniat președintele Adunării Popoarelor din Moldova.

Explicîndu-și poziția, ea a menționat că Articolul 3 din Legea menționată din 01.09.89 spune: "Limba rusă, ca limbă de comunicare între naţiunile din Uniunea RSS, se foloseşte pe teritoriul republicii alături de limba moldovenească în calitate de limbă de comunicare între naţiuni, ceea ce asigură un bilingvism naţional-rus şi rus-naţional real". Articolul 4: "RSS Moldovenească garantează folosirea limbilor ucraineană, rusă, bulgară, ivrit, idiş, ţigănească, a limbilor altor grupuri etnice, care locuiesc pe teritoriul republicii, pentru satisfacerea necesităţilor lor naţional-culturale". "Avînd în vedere faptul că noua Lege a repetat-o pe cea veche, ambele decizii ale CC, din 2018 și din 2021, sînt antisociale". Decizia CC a afectat interesele tuturor cetățenilor. Mai mult, prin decizia sa, CC a lipsit limba moldovenească de dreptul de a fi limbă de comunicare interetnică", a spus Olga Goncearova.

Ea a atras atenția asupra faptului că, într-o declarație, în limba rusă, președintele CC, Domnica Manole, a vorbit despre promovarea limbii de stat, coeziunea socială și integrarea minorităților naționale.

"A integra nu cred că este necesar. Confirmare poate servi toate, fără excepție, instituțiile de învățămînt superior, construite și completate cu cadre didactice din întreaga URSS după 1947. Referitor la alte puncte declarate de dna Manole, trebuie remarcat faptul că Moldova face parte din convențiile internaționale, inclusiv din Convenția-cadru privind protecția minorităților naționale (1995). Această convenție garantează asigurarea drepturilor minorităților naționale și obligă Moldova să le execute la nivel internațional. Mi-aș dori ca respectarea legilor să prevaleze", a subliniat președintele Adunării Popoarelor din Moldova, ex-directorul general al Biroului Relații Interetnice.

Ea a atras atenția asupra faptului că există, de asemenea, și relații pur interpersonale între cetățeni, respect reciproc și apreciere.

"Anume guvernarea trebuie să ofere această atmosferă de înțelegere reciprocă. Nici o limbă nu poate fi interzisă sau impusă. Prin decizia sa, CC a aruncat societatea în discuții goale și într-o atmosferă negativă. Sper că vom trecem și peste asta. Din păcate, nici noua lege, nici decizia CC nu au făcut pași înainte în construcția națiunii civile a Republicii Moldova", a conchis Olga Goncearova.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1635
Populația:
2499 locuitori

Scorţeni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Scorţeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 45 km de oraşul Teleneşti şi la 94 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2499 de oameni. Satul Scorțeni a fost menționat documentar în anul 1635.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.