07 june 2020, 17:00 Moldovan reality views 4956
Declarație: România este obligată să-și ceară scuze
07 june 2020, 17:00 Moldovan reality views 4956

Declarație: România este obligată să-și ceară scuze

Mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan” împreună cu grupul «Moldova 1359» cere Ambasadei române de la Chișinău să-și ceară scuze pentru încercarea de a contesta aparteneța simbolului Ștefan Cel Mare la moldoveni.

Potrivit ONG-ului, la data de 2 iulie, moldovenii de pe ambele maluri ale Prutului au marcat cei 516 ani de la trecerea marelui domnitor moldovean Ștefan cel Mare în neființă.

Evident că Ștefan cel Mare este un simbol central al neamului moldovenesc, fiind unul din cel mai mari făuritori ai Moldovei, purtînd războaie numeroase cu ungurii, polonezii, turcii, tătarii și valahii (românii).

Recent, ambasada română a lansat un comunicat prin care contestă aparteneța simbolului Ștefan cel Mare la moldoveni și insistă că acesta este doar un simbol românesc. Adică, ambasadorul, trăind la Chișinău, folosește leul moldovenesc pe care este imprimat Ștefan cel Mare, trece zilnic pe lîngă monumentul domnitorului, traversează bulevardul central al capitalei și țării – tot Ștefan cel Mare, ca la 29 de ani de cînd ne-au recunoscut independența să ne spună că defapt, acesta nu este un simbol moldovenesc.

Astfel, observăm că ambasada română devine tot mai ipocrită și marasmatică prin decăderea continuă morală în fața moldovenilor, cei pe care îi numesc „frați”.

Liderul mișcării, Dumitru Roibu,accentuiază că această părere mea este împărtășită de foarte mulți din Moldova, fie politicieni și partide, organizații, diaspora moldovenească, migranții reveniti, jurnaliști, intelectuali, artiști, academicieni, internauți și simpli cetățeni.

Așadar, România, prin ambasada sa, este chemată să-și ceară scuze, să refuze la revizionismul lor naționalist și ieftin, alimentat exclusiv din perioada ceaușistă, și să dea dovadă de bune relații și intenții față de poporul moldovenesc, cu o statalitate de aproape 700 de ani.

 

Source: noi.md

Keywords:

Dumitru Roibu , Romania

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
sec. XV
Populația:
25641 locuitori
Logo

Orhei este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Orhei.  Amplasat în partea centrală a republicii,  pe malul rîului Răut, oraşul Orhei este situat la o distanţă de 46 km de Chișinău. Conform datelor recensăm]ntului din anul 2004, populaţia constituie 25641 locuitori. Primele menţiuni documentare ale Orheiului datează din ultima treime a secolului al XV-lea şi se referă la pîrcălabii cetăţii Orhei, situată la 18 km în aval pe cursul Răutului, loc cunoscut în prezent sub denumirea „Orheiul Vechi”.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.