26 may 2020, 14:30 Moldovan reality views 5102
Plahotniuc își realizează planul de la distanță și prin telefon. Cum i se adresa Șor, declarație
26 may 2020, 14:30 Moldovan reality views 5102

Plahotniuc își realizează planul de la distanță și prin telefon. Cum i se adresa Șor, declarație

Omul de afaceri, Veaceslav Platon, a declarat că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc ar fi principalul beneficiar și „organizator" al furtului miliardului, iar investigațiile în acest sens ale Procuraturii Generale au inițiat o luptă acerbă pentru influență.

Potrivit lui, Plahotniuc ar fi încercat să-l scoată pe actualul Procuror General din funcție, iar pentru că nu i-a reușit, acesta „a început să cumpere deputați pentru a putea influența asupra actului justiției".

Veaceslav Platon spune că fostul lider democrat își realizează scenariile de la distanță, „prin telefon și prin intermediul unor deputați, care știu ce sume de bani și cui să le ducă și pentru ce. Potrivit lui, mai întîi Curtea Constituțională trebuia să declare neconstituționale modificările la lege în baza cărora s-a organizat concursul de desemnare a Procurorului General. Ulterior, o instanță de judecată urma să anuleze acest concurs, în baza unei solicitări depusă de către unul dintre participanți.

„Dar scenariul nu a mers, pentru că mulți oameni și-au exprimat nemulțumirile, ar fi ieșit la protest. Oameni influenți și-au exprimat îngrijorările. Eu nu cred asta, eu știu că așa urma să se întîmple. A fost o tentativă de a submina funcția de Procuror General", a spus Veaceslav Platon, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari" de la TV8.

Potrivit omului de afaceri, Plahotniuc ar încerca prin orice căi să-și păstreze influența în Republica Moldova, pentru a „împiedica investigațiile în dosarul furtul miliardului".

„Plahotniuc este organizatorul, Șor și Iaralov erau participanți și mulți mulți realizatori. Șor era intermediar, subaltern, îl numea pe Plahotniuc șef. Dacă nu era această investigație a Procuraturii Generale, nu ar fi fost nici cumpărarea de deputați. Este o luptă foarte acerbă. Pe de o parte procuratura, cu o „încolțire de buldog", pe de alta Plahotniuc, ce vrea să-și păstreze influențele politice ca să poată exercita presiuni asupra judecătorilor și eventualelor decizii. Însă societatea s-a schimbat. Mă refer la toți factorii de astăzi, Igor Dodon, Maia Sandu, Andrei Năstase și mulți din PD, care chiar luptă cu el, Pavel Filip, Dumitru Diacov, iar Plahotniuc nu-i va ierta, îi crede trădători și va face totul să-i distrugă", a declarat Platon.

Întrebat dacă Platon este pentru Plahotniuc trădător, el a spus că nu poate fi „trădător, pentru că nu au fost vreodată prieteni".

„Eu sînt dușmanul lui", a spus Platon.

Întrebat dacă are de gînd să se răzbune pe fostul lider democrat, Platon a spus: „Eu sînt obligat față de mine, față de familie să mă ocup cu asta: Plahotniuc trebuie să ajungă să fie obosit să mai achite avocați în diferite țări, sume enorme de bani, să fie urmărit de multe dosare, cereri de extrădare de la un șir de țări, să aibă activele înghețate".

Pe 21 mai, Curtea Constituțională a admis parțial sesizarea depusă pe modificările la Legea Procuraturii, operate în toamna lui 2019 de coaliția de guvernare de atunci, formată din PSRM și Blocul ACUM, în baza cărora a fost organizat concursul de desemnare a Procurorului General. Astfel, filtrul de la Ministerul Justiției a fost declarat neconstituțional, însă această decizie nu va influența mandatul actualului Procuror General, Alexandr Stoianoglo.

Acum o săptămînă, Procurorul General a anunțat că pe numele lui Vlad Plahotniuc, care a fugit din Republica Moldova acum un an, sînt înaintate încă trei capete de acuzare, iar instanța de judecată a eliberat un mandat de arest pe numele acestuia de 30 de zile. Plahotniuc se află în Statele Unite ale Americii, iar autoritățile moldovenești au anunțat că pregătesc pachetul de acte pentru a solicita extrădarea acestuia.

Dosarul în privința lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate, iar condamnarea acestuia a fost ilegală, a declarat procurorul general, în cadrul unui briefing de presă, săptămîna trecută. Alexandr Stoianoglo a mai anunțat că va fi inițiată procedura de revizuire a sentinței și examinare a cazului.

Source: unimedia.info

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
458 locuitori

Uşurei este un sat din cadrul comunei Răcăria, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Rîșcani și la 176 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 458 de oameni. Satul Uşurei a fost înființat în anul 1925.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.