Go to section: Parks
28 february 2024, 17:00 Parks views 23377
Parcul și Conacul Pommer din satul Țaul, Dondușeni (Slideshow)
28 february 2024, 17:00 Parks views 23377

Parcul și Conacul Pommer din satul Țaul, Dondușeni (Slideshow)

La o distanță de circa 200 km de Chișinău, la Nord, în centrul satului Ţaul din raionul Donduşeni este situat cel mai mare parc din Moldova. El a fost creat la începutul secolului al XX-lea, împrejurul conacului familiei Pommer.

 Parcul este una dintre cele mai reuşite creaţii ale cunoscutului arhitectului-peisajist I. Vladislavskii-Podalko, fiind fondat în anii 1901-1904. Conform mai multor parametri parcul nu are egal în republică. În centrul acestuia este situat un iaz.

Colecţia dendrologică alcătuieşte aproximativ 150 de specii de copaci, arbuşti şi liane, dintre care mai mult de 100 sînt exotice.

Parcul este împărţit convenţional în partea de sus, unde se afla reşedinţa sătească a boierului Pommer, dar şi o reţea întreagă, deasă de alei cu diverse compoziţii florale şi partea de jos, care aminteşte mai mult pădurea, alcătuită din diverse grupuri de copaci, caracteristici pentru diferite zone geografice. Fiind cel mai mare din Moldova, Parcul din Ţaul are o mulţime impunătoare de alei, cărări şi cărăruşe, lungimea cărora atinge mai mult de 12,5 km. Intrarea este liberă pentru toţi vizitatorii. Parcul rămîne locul preferat al vizitatorilor din diverse colţişoare ale republicii, dar şi de peste hotarele ei, fiind deosebit de frumos primăvara, în perioada înfloririi, dar şi toamna tîrziu.

Cu ceva timp în urmă, v-am vorbit în trei articole despre acest parc uimitor: Parcul Ţaul, Parcul Ţaul toamna și Restaurarea Parcului Țaul. În anul 2013 a fost luată decizia de a începe lucrările de restaurare ale Conacului Pommer și au fost alocate mijloace băneşti din Fondul de Dezvoltare Regională, în valoare de 24 de milioane de lei. Lucrările urmau să fie finisate după cum a fost stabilit, în termen de 24 de luni.

În octombrie 2014, am vizitat din nou Țaulul, pentru a vedea cum a fost restaurat parcul și conacul. Primul lucru pe care l-am văzut: gardul nou, construit în jurul conacului. În conac și în parcul propriu-zis nu am observat nici o schimbare. Am fost surprinși să vedem că Muzeul Satului, situat în apropiere de conac a fost complet reconstruit și modernizat, cu toate că vechea clădire era destul de trainică și necesita doar o reparație cosmetică. Nu am reușit să aflăm locul, unde se află astăzi Muzeul Satului, acesta fiind foarte interesant, căci există de mai bine de 100 de ani. Iată toate informațiile despre începutul lucrărilor de restaurare. Sperăm să mai venim pe aici ca să povestim despre cele văzute.

Keywords:

Moldova , parc , natura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
79 locuitori

Vancicăuţi este un sat din cadrul comunei Cepeleuți, raionul Edineț. Satul Vancicăuți este situat la o distanță de 27 km de orașul Edineț și la 226 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituie 79 de oameni. Satul Vancicăuți a fost înființat în anul 1909.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.