20 may 2021, 17:00 Moldovan Diaspora views 4007
Moldovenii care lucrează în Rusia ar putea primii pensiile în Moldova
20 may 2021, 17:00 Moldovan Diaspora views 4007

Moldovenii care lucrează în Rusia ar putea primii pensiile în Moldova

Republica Moldova și Federația Rusă urmează să semneze un acord bilateral cu privire la recunoașterea reciprocă a pensiilor.

Republica Moldova și Federația Rusă sînt pe ultima sută de metri în ceea ce ține de semnarea unui acord bilateral cu privire la recunoașterea reciprocă a pensiilor – o veste așteptată de ani buni de către cetățenii moldoveni care au muncit legal în Federația Rusă și care ar putea primi pensia aici în Republica Moldova. Declarația a fost făcută în studioul Sputnik Moldova, de către Elena Ţîbîrnă, directorul general al Casei Naţionale de Asigurări Sociale a Republicii Moldova, în cadrul emisiunii "Logica Puterii".

Potrivit invitatei, în prezent autoritățile negociază toate aranjamentele privind aplicarea acordului, iar în scurt timp va avea loc și o întrevedere între reprezentanții celor două state pe marginea acestui subiect.

"S-au făcut ultimele ajustări în baza aranjamentelor cu Federația Rusă. Așteptăm opinia colegilor de la Ministerul din Rusia și ulterior vom avea o întrevedere (...). Va fi un acord bazat pe principiul proporționalității, adică fiecare stat își stabilește cota de pensii în baza stagiului realizat din statul respectiv", a precizat Elena Ţîbîrnă.

Deocamdată, nu se cunoaște cînd vor intra în vigoare toate prevederile acordului, însă reprezentanta CNAS a subliniat că mizează pe faptul că procesul nu va dura mult timp întrucît mulți conaționali de-ai noștri activează în Federația Rusă, iar dreptul la pensie trebuie să le fie asigurat în cea mai apropiată perioadă posibilă.

Source: noi.md

Keywords:

Moldova , Rusia , diaspora , pensie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1517
Populația:
3585 locuitori

Şerpeni este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Şerpeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Şerpeni este situat la o distanţă de 25 km de oraşul Anenii Noi şi la 57 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3585 de oameni. Prima atestare documentară a localităţii datează dina nul 1517.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.