15 april 2021, 15:00 Moldovan Diaspora views 4493
În ce țări ale lunii moldovenii se pot bucura de pensie în baza acordurilor
15 april 2021, 15:00 Moldovan Diaspora views 4493

În ce țări ale lunii moldovenii se pot bucura de pensie în baza acordurilor

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) aplică în prezent 14 acorduri în domeniul securității sociale cu Bulgaria, Portugalia, Romînia, Luxemburg, Austria, Estonia, Republica Cehă, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia și Belarus.

14 acorduri în domeniul securității sociale cu Bulgaria, Portugalia, Romînia, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia și cu Belarus, potrivit căroa calcularea pensiilor se efectuează în baza principiului proporționalității, potrivit comunicatuui CNAS citat de INFOTAG.

Astfel, aceasta înseamnă că atît R.Moldova, cît și statul contractant calculează și achită pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe propriul teritoriu. Prestația socială este stabilită conform legislației fiecărui stat și se transferă beneficiarului pe teritoriul statului de domiciliere.

 Pînă la începutul lunii aprilie, CNAS a stabilit 1 168 pensii pe baza acestor acorduri, inclusiv cele pentru limita de vîrstă, dizabilitate și de urmaș. Cele mai multe au fost stabilite și transmise spre plată pentru cetățenii domiciliați în Germania - 479, în Romînia - 303 și în Bulgaria - 147.

 La fel, în perioada 2019-2020 au fost stabilite 539 de prestații sociale de către instituțiile competente ale altor state contractante pentru cetățenii moldoveni, domiciliați în prezent în Republica Moldova, dar care au activat legal pe teritoriul acestor țări.

Instituțiile competente ale altor state contractante au stabilit 539 de pensii și prestații sociale pentru cetățenii Republicii Moldova, care la un moment dat lucrau legal pe teritoriul acestor țări, iar acum locuiesc în patria lor.

Cele mai multe sînt: 202 pensii transferate din Germania, 106 pensii - din Romînia, 77 de pensii - din Polonia, 67 de pensii - din Republica Cehă și 49 de pensii - din Potugalia.

Source: noi.md

Keywords:

pensie , Moldova , diaspora

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1660
Populația:
2860 locuitori

Negureni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dobruşa, Negureni și Chersac. Localitatea se află la distanța de 28 km de oraşul Teleneşti şi la 83 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2860 de oameni. Satul Negureni a fost menționat documentar în anul 1660.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.