Go to section: Nature and tourism
16 september 2021, 14:30 Nature and tourism views 2879
«Aici păsările nu ciripesc, copacii nu cresc …». Partea 2
16 september 2021, 14:30 Nature and tourism views 2879

«Aici păsările nu ciripesc, copacii nu cresc …». Partea 2

Continuare. Începutul - la 15.09.2021 )

Din cauza încălzirii globale, se schimbă și peisajul natural - multe plante își încetează creșterea, se usucă și trebuiesc înlocuite. Cum vor arăta pădurile și parcurile Moldovei, dacă ne mișcăm spre zona subtropicală?

E nevoie de o abordare științifică

În comentariul pentru Noi.md, și savantul-practician Iurie Dnestreanschii s-a referit la problema împăduririi terenurilor agricole părăsite. Potrivit lui, în Republica Moldova este mic procentul de împădurire a suprafețelor. Chiar și fără încălzirea globală, în țara noastră ar fi trebuit plantați mai mulți copaci. Dacă ținem cont de faptul, că în republică avem foarte multe terenuri agricole părăsite, suprafețele forestiere ar putea fi sporite și din contul lor, lipsindu-i de aceste terenuri pe gospodarii leneși.

– Fără păduri nu poate exista nici o localitate, iar reieșind din încălzirea globală trebuie să plantăm copaci mai rezistenți la secetă, – spune Iu.Dnestreanschii. – Azi vedem că a fost o mare greșeală sădirea mestecenilor, a pinilor, a plopilor? Care în prezent se usucă. Dacă e să introducem ceva, apoi din regiunile sudice, nu din cele nordice. Aici e nevoie de o abordare științifică, trebuie să ținem cont de mai mulți factori. Altă dată, prea multe plantații se făceau la indicațiile celor de sus. A vrut, la timpul său, Ivan Ivanovici Bodiul ca de-a lungul șoselelor să crească mesteceni, pădurarii plantau această specie, iar acum ea se usucă. Clarificăm, așa dar, că a fost o greșeală.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
252 locuitori

Spicoasa este un sat din cadrul comunei Burlacu, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Cahul și la 155 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 252 de oameni. Satul Spicoasa a fost înființat în anul 1924 cu denumirea Cuciurgoaia.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.