Go to section: Holidays and customs
08 april 2023, 09:30 Holidays and customs views 126842
08 april 2023, 09:30 Holidays and customs views 126842

Sărbătoarea Sfintei Maria Magdalena

Maria Magdalena sărbătorită pe 4 august, era de origine din Magdala Galileei, un sat situat între oraşele Capernaum şi Tiberiada. În Evanghelia după Luca Maria Magdalena este menționată ca prima femeie vindecată de Iisus Hristos, pe care apoi l-a urmat. Luca menționează că Hristos a tămăduit-o de şapte demoni.

Maria Magdalena este prezentă la procesul lui Hristos, pe drumul Crucii şi în momentul răstignirii Mîntuitorului. Ea a fost prezentă şi la punerea Domnului în mormînt. După ce mormîntul a fost pecetluit, femeile mironosițe s-au întors în cetate, însă numai Maria Magdalena şi Fecioara Maria au rămas lîngă mormînt pînă seara tîrziu.

Duminica femeile mironosişe au venit cu miresme la mormîntul lui Hristos. Maria Magdalena, venită cu celelalte femei, ajunge prima la mormînt şi uimită de vederea pietrei ridicate şi a mormîntului gol, nu le mai aşteaptă pe celelalte femei şi aleargă să le vestească apostolilor cele petrecute. Ea nu mai vede îngerul, care le întîmpină pe celelalte femei şi nici nu-i ascultă mesajul - că Hristos a înviat.

Gîndul ei era că trupul lui Iisus fusese furat. Pe cînd plîngea, potrivit Scripturii, i se arată doi îngeri. După puțin timp, i se arată şi Hristos, pe care îl aseamănă pentru început cu un grădinar, căruia îi cere să-i vestească unde a fost pus Hristos. După ce are loc recunoaşterea lui Hristos, primeşte misiunea să meargă şi să vestească ucenicilor: "Mergi la frații Mei şi le spune: Mă voi sui la Tatăl Meu şi Tatăl vostru".

Potrivit traditiei, Maria Magdalena propovaduit învățătura lui Hristos în Egipt, Siria şi Roma. A fost înmormîntată într-o peşteră din Efes, ce va deveni locaş de tămăduire pentru multe neputințe. În anul 899, împăratul Leon al VI-lea Filosoful a poruncit ca moaştele Sfintei Maria Magdalena să fie mutate la Constantinopol, pentru a fi aşezate în Mănăstirea "Sfîntul Lazăr". Racla cu mîna stîngă a Sfintei Maria Magdalena se află la Mănăstirea Simonos Petra din Muntele Athos.

Keywords:

biserica , sarbatoare , religie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
1454 locuitori

Cîrnăţenii Noi este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cîrnăţenii Noi și Sălcuţa Nouă. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Căușeni și la 63 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1454 de oameni. Satul Cîrnăţenii Noi a fost menționat documentar în anul 1925.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.