Show news from...
Go to section: National ornament

eye 10637 Views

Covorul tradițional moldovenesc își recapătă vigoarea (Foto)


Photo: provincial.md

O nouă ediție a Sărbătorii "Frumos covor basarabean" a avut loc la data de 11 iulie 2015, în localitatea Clișova Nouă, Orhei, pe teritoriul Complexului de meşteşuguri populare „Artă Rustică".

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Culturii și Complexul de meşteşuguri populare „Artă Rustică" în colaborare cu Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Secția Cultură Orhei şi Primăria comunei Ciocâlteni.

Prezentă la sărbătoare, ministrul în exerciţiu al Culturii, Monica Babuc a declarat că scopul evenimentului este de a promova covorul basarabean ca valoare națională. „Mă bucur extrem de mult că covorul tradițional își recapătă vigoarea, într-o perioadă cînd foarte multe lucruri autentice din cultura noastră națională au fost uitate și practic erau pierdute", a menționat Monica Babuc.

La rîndul său, directorul Complexului de meşteşuguri populare „Artă Rustică", Ecaterina Popescu, a precizat că la eveniment au fost expuse doar covoare autentice, vizitatorii având ocazia să admire cele peste 150 de motive în covoarele confecţionate la Complexul „Artă Rustică".

La eveniment au participat cca 40 de meşteriţe ţesătoare şi meşteri populari ce promovează alte meşteşuguri. Participanții din Clișova, Brăviceni și CIocîlteni au organizat șezători. De asemenea, au fost desfășurate ateliere de ţesut, de restaurare a covoarelor și de vopsit lîna în coloranţi naturali. Pe durata sărbătorii au evoluat cu un recital de folclor Ansamblul folcloric "Plăieşii", interpreta Dimitriana Chircu și orchestra "Trandafirii" din Şoldăneşti.

În context, amintim că informații exhaustive cu privire istoria dezvoltării şi cercetării covorului moldovenesc pot fi vizualizate la compartimentul «CULTURA» a proiectului moldovenii.md.

Keywords:

arta , Moldova , covoare , cultura , Festival

Settlements of Moldova and Diaspora

Isacova

Statut:
Sat
Prima atestare:
1633
Populația:
2175 locuitori

Isacova este un sat şi comună din raionul Orhei. Isacova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de oraşul Orhei şi la 57 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2175 de oameni. Satul Isacova a fost menționat documentar în anul 1633.

Read more