Go to section: National costume
07 january 2019, 11:00 National costume views 5352
Meșteri populari din întreaga țară s-au întrunit la Ziua Națională a Portului Popular
07 january 2019, 11:00 National costume views 5352

Meșteri populari din întreaga țară s-au întrunit la Ziua Națională a Portului Popular

Meșteri populari, artiști profesioniști și amatori din întreaga țară s-au întrunit duminică, 30 iunie, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, pentru a marca cea de-a IV-a ediție a Zilei Naționale a Portului Popular, informează MOLDPRES.

În debutul manifestării, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a menționat că este important să avem asemenea sărbători.

”Sper foarte mult ca acestea să devină o adevărată tradiție, nu doar prin expoziții și prezentare de costume, dar să aibă și un element educațional, pentru ca tinerii noștri să învețe mai multe despre ce înseamnă portul popular, care este semnificația lui istorică, culturală și socială. Adică, să avem grijă ca aceste valori să fie transmise. Important este ca toți oamenii de cultură, toți cei care se ocupă de acest domeniu, să se simtă sprijiniți prin programe adecvate, pe care noi, în calitate de reprezentanți ai autorităților publice, să le putem susține, dar pe care să le construim împreună, astfel încît fiecare să înțeleagă ce înseamnă portul popular și care este valoarea acestuia”, a subliniat Liliana Nicolaescu-Onofrei.

La rîndul său, directorul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, Petru Vicol, a afirmat că este bucuros că acest eveniment s-a produs în instituția pe care o conduce.

”Avem un muzeu cu tradiții frumoase, cu o vechime de 130 de ani, cu un patrimoniu extraordinar de valoros, în special în domeniul portului popular. Avem mii și mii de elemente de port popular și astăzi o parte dintre acestea au fost expuse. Sper că oamenii vor cunoaște și mai mult costumul nostru tradițional, simbolurile care sunt încifrate în aceste piese”, a accentuat Petru Vicol.

Prezent la eveniment, vicepreședintele Parlamentului R. Moldova, Monica Babuc, i-a felicitat pe cei prezenți cu ocazia acestei sărbători. ”Noi ne-am reîntors nouă costumul nostru popular. Să ne trăiască portul popular și să ne ducă în vremi cu toată vraja lui”, a mai spus Monica Babuc.

În fața publicului au fost prezentate costumele Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, Casei Cristea, Complexului de Meșteșuguri ”Artă Rustică”, precum și cele ale Baletului Național ”Joc”, care a împlinit 74 de ani de la înființare. Tot aici au evoluat Orchestra Ansamblului ”Joc”, formația etnofolclorică ”Crenguță de iederă” de la Universitatea de Stat din Moldova, Ansamblul etnofolcloric ”Romanița” de la Colegiul de Medicină, Ansamblul etnofolcloric ”Ciobănaș de la miori” din Edineț și alte colective artistice din întreaga țară.

Ziua Națională a Portului Popular a fost instituită printr-o hotărîre de parlament în noiembrie 2015. Prima ediție a sărbătorii a avut loc în 2016.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, avînd drept scop valorificarea costumului autentic popular moldovenesc și ale etniilor conlocuitoare din țară, cunoașterea pieselor componente ale costumului și ale simbolurilor acestuia, precum și promovarea tehnicilor de confecţionare a costumului popular pe plan naţional şi internaţional.

Source: www.moldpres.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1471
Populația:
915 locuitori

Băxani este un sat şi comună din raionul Soroca. Băxani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la 17 km de oraşul Soroca și la 147 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 915 oameni. Satul Băxani a fost menționat documentar în anul 1471.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.