Go to section: Culture
12 may 2022, 16:00 Cinema views 1561
Cît de greu este să faci film în R. Moldova
12 may 2022, 16:00 Cinema views 1561

Cît de greu este să faci film în R. Moldova

Din lipsa banilor, mulți moldoveni care știu să facă film sînt nevoiți să ia calea pribegiei și să-și demonstreze talentul deparet de casă. În cadrul unui interviu oferit portalului nostru de știri, Dumitru Roman, eroul principal din filmul „Carbon” recunoaște că R. Moldova are specialiști buni, dar din lipsă de finanțare, aceștia aleg să meargă în afară.

„Entuziasm este, profesionști sînt. Ei pleacă prin România, Ucraina, Rusia. Sînt operatori, luminiști, sunetiști foarte buni, dar din cauza că nu se finanțează atît de mult, aleg să se ducă în altă parte sau să filmeze un clip comercial, decît să facă artă. Ei vor să facă artă, dar nu au condițiile necesare. Cea mai mare problemă este lipsa banilor”, nărturisește actorul.

Întrebat ce greutăți a întîmpinat pe toată durata filmărilor, Dumitru spune: „Greu ne era că în fiecare dimineață trebuia să te trezești pe la 3. La capitolul mîncare, evident că nu era totul ok. Noi înțelegeam că nu ne puteam permite să mîncăm creveți. Ce era, aia mîncam. Venea cazanul cela mare cu macaroane și noi întrebam: „Păi dimineață nu tot macaroane am mîncat?”, „Da, dar erau cu lapte. La amiază - fără”. Era bine, noi eram obișnuiți. Asta a fost cel mai dificil. Actorii stau zece minute la cadru și cel mai greu era că trebuia să așteptăm cîteva ore, dar și mai greu era pentru echipa tehnică, toată ziua prin soare. Pune lumina, strînge tot, iar aranjează tot a doua zi... La noi era mai simplu, dormeam, doamna Olga Verdeș ne trezea la machiaj. Noi dormeam, dar la cameră nu se vedea”.

Întregul interviu cu personajul principal al filmului „Carbon”, Dumitru Roman, îl puteți vedea și citi AICI.

Source: noi.md

Keywords:

film , Cinematografie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1656
Populația:
3012 locuitori

Carahasani este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Carahasani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ștefan Vodă și la 119 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3012 oameni. Satul Carahasani a fost menționat documentar în anul 1656.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.