Go to section: Culture
17 september 2022, 10:30 Culture views 1353
La Chișinău a avut loc premiera piesei lui Ivan Golovin
Photo: facebook.com/MoldovaRCNK
17 september 2022, 10:30 Culture views 1353

La Chișinău a avut loc premiera piesei lui Ivan Golovin

Casa Rusă din Chișinău a găzduit premiera monospectacolului „Popuri poetic”, avîndu-l ca protagonist pe Ivan Golovin.

Celebrul artist a prezentat publicului chișinăuian un caleidoscop de opere poetice ale poeților ruși din secolele XIX-XX. În prima parte a spectacolului a fost interpretat un fragment din basmul literar Конек-горбунок („Căluțul năzdrăvan”) de Pyotr Ershov, scris în anii 30 ai secolului al XIX-lea. Actorul a vorbit despre istoria creării basmului, foarte apreciată de A.S. Pușkin. Sînt cunoscute cuvintele cu care Alexandr Sergeevich l-a apreciat pe autorul cărții „Căluțului năzdrăvan”: „Acum, pot să mă las de acest tip de creații”. Artistul, cu emotivitatea sa caracteristică, a interpretat această lucrare, mai puțin cunoscută publicului.

În a doua parte a serii, au fost citite cu strălucire poezii ale poeților eminenți ruși: Marina Țvetaeva, Vladimir Mayakovsky, Sasha Chorny, David Samoilov și Boris Zahoder. Acordul final l-au reprezentat versurile lui A.S. Pușkin, recitate la cererea publicului la bis. Numeroși admiratori ai talentului lui Ivan Golovin au avut parte de o adevărată delectare în urma spectacolului, de la măreața limbă rusă care a sunat grozav în interpretarea sa. Publicul i-a mulțumit călduros actorului și și-a exprimat speranța pentru noi întîlniri în ospitaliera Casa Rusă.

Spectacolul oferit de Ivan Golovin a devenit un prolog la desfășurarea celui de-al XXI-lea Festival Interetnic din Republica Moldova și a fost o mărturisire a caracterului actual al cuvintelor rostite de cronicarul moldovean Ion Neculce încă în secolul al XVII-lea: „Limba rusă trăiește în Moldova”.

 

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1576
Populația:
1956 locuitori

Lucăşeuca este un sat din cadrul comunei Selişte, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 9 km de oraşul Orhei şi la 49 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1956 de oameni. Satul Lucășeuca a fost menționat documentar în anul 1576.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.