Show news from...
Go to section: Culture

eye 25547 Views

Sărbătoarea Naşterea Maicii Domnului

Creştinii ortodocşi şi catolici sărbătoresc astăzi Naşterea Maicii Domnului sau Sfînta Maria Mică. Aceasta este prima mare sărbătoare din cursul anului bisericesc, care a început la 1 septembrie şi este dedicată fecioarei Maria.

Potrivit tradiţiei, în ziua  de Sfînta Maria Mică se fac pelerinaje la mănăstiri, se duc la biserică fructe, pîine şi lumînări pentru a fi sfinţite. Sărbătoarea este numită „Sfînta Maria Mică” pentru a o deosebi de Adormirea Maicii Domnului, sau „Sfînta Maria Mare”, ultimul mare praznic al anului bisericesc. Sfînta scriptură nu relatează acest evenimet, dar scrierile apocrife fac referiri la originea şi copilăria Fecioarei Maria. Maria înseamnă Doamnă, Stăpîna cea Aleasă.

În calendarul popular, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă. Tradiţia populară spune că în această zi rîndunelele pleacă spre ţările calde, insectele încep să se ascundă în pămînt, iar frigul îşi face simţită prezenţa. Din această zi începe culesul viilor, al fructelor şi plantelor medicinale, bătutul nucilor, recoltarea ogoarelor, semănatul cerealelor de toamnă. Maica Domnului are în calendarul ortodox 9 zile de pomenire: Naşterea Maicii Domnului, Acoperămîntul Maicii Domnului, Intrarea în biserică a Maicii Domnului, Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfînta Ana, Soborul Maicii Domnului, Buna Vestire, Aşezarea veşmîntului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne, Adormirea Maicii Domnului şi Punerea în raclă a brîului Maicii Domnului.

Keywords:

sarbatoare , religie , Moldova

Comments

 (1)
  • #1 xiaojun
    Notice: Trying to get property of non-object in /home/www/moldoveni.md/application/modules/mob/views/scripts/news/view.phtml on line 229
    This message was deleted by the moderator!

Settlements of Moldova and Diaspora

Antonovca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1929
Populația:
81 locuitori

Antonovca este un sat din cadrul comunei Prajila, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Florești și la 151 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 81 de oameni. Satul Antonovca a fost înființat în anul 1929.

Read more