Go to section: History
12 july 2023, 10:30 History views 3895
Astăzi se împlinesc 106 ani de la instituirea primului guvern al Republicii Democratice Moldovenești
12 july 2023, 10:30 History views 3895

Astăzi se împlinesc 106 ani de la instituirea primului guvern al Republicii Democratice Moldovenești

La 7 decembrie 1917, cu votul Sfatului Ţării al Republicii Democratice Moldovenești, se instituie primul guvern al țării, numit Sfatul Directorilor Generali, alcătuit din 9 directorate.

Astfel, în vederea realizării scopurilor formulate în Declaraţia din 2.12.1917, la 7.12.1917 a fost format Sfatul Directorilor Generali (guvernul), alcătuit din 9 directori generali (miniştri) în frunte cu P.Erhan, care deţinea şi portofelul dedirector al agriculturii. Dar „situaţia reală a noii republici, - constată P.Cazacu, fost ministru în guvernul republicii, - nu corespundea aparenţelor”. Nici Sfatul Ţării, nici guvernul nu dispuneau nici de pîrghii administrative, nici de mijloace financiare, nici măcar de posibilităţi minime de a menţine ordinea publică.

Sfatul Directorilor Generali avea următoarea componență: P.Erhan - preşedinte al Sfatului Directorilor şi director al agriculturii, V.Cristi - director de interne, N.Bosie-Codreanu - director al comunicaţiilor, Şt.Ciobanu - director al învăţămîntului, T.Ioncu - director al finanţelor, T.Cojocaru - director al războiului, M.Savenco - director al justiţiei, I.Pelivan - director de externe, V.Grinfeld - director al industriei şi comerţului.

Amintim că Republica Democratică Moldovenească este un stat care a fost înfiinţat în 2 decembrie 1917, iar existența sa a fost anihilată sub presiunea României și armatelor sale prezente pe teritoriul RDM, prin adoptarea forțată a „Declarației de Unire” și desființarea ilegală și nelegitimă Republicii în noiembrie 1918.

Keywords:

istoria

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
1768 locuitori

Hirişeni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Hirişeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 13 km de oraşul Teleneşti şi la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1768 de oameni. Satul Hirișeni a fost menționat documentar în anul 1437.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.