Go to section: History
16 march 2021, 11:00 History views 2809
O nouă descoperire în Egipt: vestigii ale unor aşezări creştine din secolul al V-lea
16 march 2021, 11:00 History views 2809

O nouă descoperire în Egipt: vestigii ale unor aşezări creştine din secolul al V-lea

Vestigii ale unor clădiri creştine din antichitatea tîrzie au fost descoperite în Deşertul de Vest din Egipt, într-o misiune arheologică franco-norvegiană. Vestigiile stau drept mărturie a unei vieţi monahale în regiune în secolul al V-lea, după cum anunţat sîmbătă ministerul egiptean al Antichităţilor, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Misiunea franco-norvegiană a descoperit în timpul celei de-a treia campanii de săpături în situl Tell Ganoub Kasr al-Agouz, în oaza al-Bahariya, mai multe clădiri construite în bazalt, sculptate în piatră şi cărămidă", potrivit unui comunicat al ministerului, citat de Agerpres şi preluat de Digi24. Clădirile corespund „celor şase sectoare care adăpostesc rămăşiţele a trei biserici, chilii de călugări", ale căror „ziduri poartă desene şi simboluri cu conotaţii copte", a declarat responsabilul pentru antichităţi islamice, copte şi evreieşti, Oussama Talaat, citat în acelaşi comunicat.

Victor Ghica, profesor la MF Norwegian School of Theology, Religion and Society din Oslo, şi şeful misiunii, a adăugat că în 2020 au fost descoperite „19 clădiri şi o biserică sculptată în piatră". Pe pereţi, biserica avea inscripţii religioase în limba greacă care indică prezenţa călugărilor în secolul al V-lea în regiune. În ultimele luni, Cairo a anunţat descoperiri arheologice majore, autorităţile sperînd că acestea vor contribui la relansarea turismului, unul dintre pilonii pe care se sprijină Egiptul, grav afectat de pandemie, scrie noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

istoria , Egipt , arheologie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1870
Populația:
5940 locuitori

Crasnaia Gorca este un sat din cadrul comunei Delacău din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Grigoriopol și la 62 km de Chișinău. Populaţia satului Crasnaia Gorca alcătuia 5940 de oameni în anul 2005. Satul Crasnaia Gorca a fost menționat documentar în anul 1870.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.