Go to section: History
20 may 2023, 11:30 History views 16593
20 may 2023, 11:30 History views 16593

Marele complot împotriva Moldovei?!

S-au împlinit 211 ani (16/28 mai 1812) de la semnarea tratatului de pace de la Bucureşti între Imperiul Rus şi Imperiul Otoman. Contrar practicilor internaţionale şi normelor de drept din acele timpuri, Imperiul Otoman ceda Imperiului Rus o parte din teritoriul Moldovei: ţinuturile Hotin, Soroca, Orhei, Lăpuşna, Greceni, Hotărniceni, Codru, Tighina, Cîrligătura, Fălciu, partea răsăriteană a ţinutului Iaşilor şi Bugeacul, în total 45.630 km², cu 482.630 de locuitori, 5 cetăţi, 17 oraşe şi 695 de sate.

Acţiunea a fost una ilegală deoarece ţara Moldovei nu era o provincie turcească, ci un stat aflat în relaţii de suzeranitate cu Imperiul Otoman. În 1813 autorităţile ruse au denumit teritoriul de rasărit al Moldovei cuprins între Prut şi Nistru „Bessarabia”.

Astfel a continuat procesul de destrămare a ţării Moldovei început în 1775, cînd Bucovina, parte din statul Moldovenesc, este anexată de Austria.

Deşi destrămarea Moldovei s-a produs cu încălcarea dreptului internaţional (valabil în epocă) nici un stat european şi nici o forţă politică internă din Moldova nu au protestat, fapt care ne permite să presupunem că la 1812 ţara Moldovei a căzut pradă unui mare complot a forţelor interne şi externe.

În acele timpuri moldovenii nu au putut singuri să-şi determine destinul.

A venit timpul ca NOI, MOLDOVENII, să ne creăm istoria şi viitorul prin noi înşine. Сum credeţi?

Este se remarcat că, în 1812, întreg sudul Moldovei, cum ar fi Hotinul, deja de mai bine de 250 de ani aparținea turcilor și tătarilor. Din timpul campaniilor militare eșuate ale lui Petru Rareș, acesta nu era teritoriul Moldovei, dar raiale (provincii) ale Imperiului Otoman. În conformitate cu acordul din 1812, pe de o parte, de la Moldova au fost rupte centrul și nordul interfluviului Nistru și Prut, iar pe de altă parte, de sub jugul otoman au fost eliberați moldovenii din sudul Basarabiei.

Keywords:

istoria , Moldova , complot

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1775
Populația:
1369 locuitori

Sărata-Răzeşi este un sat şi comună din raionul Leova. Sărata-Răzeşi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Leova și la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1369 de oameni. Satul Sărata-Răzeşi a fost menționat documentar în anul 1775.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.