29 march 2024, 15:37 views 98777
Materiale din compartiment: All news | Photo gallery | Video gallery |

Drochia, district Drochia

Statut:
Oraș
Prima atestare:
1889
Populația:
16606 locuitori

Oraşul Drochia este centrul administrativ al raionului cu acelaşi nume. Suprafaţă construită al oraşului constituie aproximativ 7.17 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 14.36 km. Oraşul Drochia se află la nordul republicii, la o distanţă de 167 km de Chișinău. Oraşul Drochia este situat între oraşele Bălţi, Soroca, Rîşcani şi Edineţ.

[top]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 16606 de oameni, dintre care 47.49% - bărbaţi şi 52.51% - femei. Structura etnică a populaţiei oraşului arată astfel: 77.47% - moldoveni, 15.66% - ucraineni, 5.94% - ruşi, 0.11% - găgăuzi, 0.13% - bulgari, 0.08% - evrei, 0.04% - polonezi, 0.01% - ţigani, 0.57% - alte etnii. În Drochia au fost înregistrate 5992 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 2.8 persoane.

[top]Istoria localității

Se crede că numele oraşului provine de la pasărea dropie, care era anterior larg răspîndită în regiune. Istoria oraşului Drochia începe odată cu construcţia căii ferate Bălţi-Ocniţa, cînd în 1889, pe tronson s-a construit o gară care a luat numele satului din apropiere. În anul 1895, în apropierea gării apar primele case. Amplasarea geografică a determinat creşterea industrială a oraşului şi stabilirea unor legături mai strînse cu alte localităţi.

[top]Monumente istorice

Primele aşezări umane au apărut pe locaţia actuală a oraşului Drochia circa 5 000 de ani în urmă. Investigaţiile arheologice au scos la lumina zilei rămăşiţe ale caselor din lemn, uneori chiar cu două nivele, fragmente de lut ars, unelte din cremene, oase de animale, cioburi de oale, pictate sau incizate, datate cu epoca eneoliticului (mileniile IV-III î.Hr.). La începutul secolului II în zonă a fost întemeiat un nou sat, locuitorii căruia se îndeletniceau cu agricultura, meşteşugurile. Se presupune că satul a fost devastate de migratorii asiatici, care ar fi lăsat şi cele 3 tumuluri funerare din apropierea oraşului. Un adevărat monument de artă din oraşul Drochia este Catedrala Adormirea Maicii Domnului, construită între anii 1988-1998, care se înalţă la intrarea în oraş. Iniţiatorul şi însufleţitorul construcţiei a fost preotul Pavel Valuţă. La construcţia catedralei au contribuit locuitorii oraşului Drochia, dar şi a raionului, toţi oamenii de bună credinţă. Forma şi amplasare

[top]Resurse naturale

Suprafaţa totală a resurselor funciare ale oraşului este de 1830 ha, dintre care terenurile agricole constituie 439,4 ha. Suprafaţa terenului intravilan este de 864 ha, terenurile fondului silvic constituie 83 ha. Pe teritoriul oraşului se află un lac cu o suprafaţă de 30 ha.

[top]Economia locală

Economia oraşului Drochia se bazează pe întreprinderile de prelucrare a producţiei agricole: sfeclă de zahăr, tutun, porumb pentru seminţe şi furaje, cereale, floarea-soarelui, fructe şi legume, lapte şi came etc. La Drochia se produce mobilă modernă, utilaje pentru frigoriferele industriale, ambalaje de lemn şi mase plastice, confecţii, produse de panificaţie şi cofetărie, cărămidă, panouri de beton armat prefabricat pentru construcţia caselor. Numeroase întreprinderi şi organizaţii prestează populaţiei diverse servicii, efectuiază diverse lucrări.

[top]Sfera socială

Pe teritoriul oraşului Drochia activează 5 grădiniţe de copii, 2 şcoli medii (inclusiv şcoala internat de tip sanatorial), 4 licee (Liceul „Bogdan Petriceicu-Haşdeu”, Liceul „Mihai Eminescu”, Liceul „Ştefan cel Mare”, Liceul „Vladimir Boiarniţchi”) şi o şcoală polivalentă. În oraş activează o şcoală sportivă. Echipa de handbal juniori din Drochia, în anul 2003 la o competiţie internaţională din Austria a ocupat locul I. Reţeaua instituţiilor de cultură este formată din 2 biblioteci publice, 2 case de cultură, şcoala muzicală şi şcoala de pictură. Valorile şi tradiţiile culturii naţionale sînt menţinute şi popularizate de către formaţiile artistice de amatori: ansamblul vocal etnografic „Busuiocul”, ansamblul vocal-instrumen¬tal „Noi”, teatrul de miniaturi „Rîşniţa”, etc. Drochia a iniţiat şi găzduieşte anual manifestări culturale de anvergură, cum ar fi Festivalul Internaţional „Trandafir de la Moldova” – festivalul international al tinerilor interpreţi. Oraşul dispune de un post

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1555
Populația:
1906 locuitori

Brînzenii Vechi este un sat din cadrul comunei Brînzenii Noi, raionul Teleneşti. Localitatea este situată la distanța de 38 km de orașul Telenești şi la 82 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1906 oameni. Prima mențiune documentară a satului datează din anul 1555.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.