19 april 2024, 14:44 views 12936

Dzerjinscoe, UTA din stinga Nistrului

Statut:
Sat
Prima atestare:
1793
Populația:
1193 locuitori

Dzerjinscoe este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Satul are o suprafaţă de circa 1.56 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 7.53. Dzerjinscoe este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Dubăsari și la 43 km de Chișinău. Satul Dzerjinscoe a fost menționat documentar în anul 1793 cu denumirea Carantin.

[top]Populația

Populaţia satului Dzerjinscoe alcătuia 1193 oameni în anul 2011.

[top]Istoria localitații

Satul Dzerjinscoe a fost menționat documentar în anul 1793 cu denumirea Carantin. Odată cu stabilirea la începutul anilor 90 ai secolului XVII a graniței oficiale dintre Turcia și Rusia pe rîul Nistru, s-a pus problema creării de posturi vamale și de carantină. Prin ordinul guvernatorului județului Ekaterinoslav al guberniei Herson, I. Kahovski, în 1793, la șase kilometri de Dubăsari, în preajma unicei treceri peste Nistru a fost stabilit un post de carantină, care era veriga principală a liniei de carantină pe Nistru. În 1795 a fost deschisă la Dubăsari vama de frontieră, la acel moment singura în tot ținutul Oceacov. Pe durata existenței postului de carantină în preajma lui s-au așezat cu traiul negustori și meseriași, oameni liberi, soldați în retragere, coloniști din dreapta Nistrului. Astfel s-a format așezarea Carantin. Vama de frontieră de la Dubăsari și-a încetat activitatea la 28 februarie 1831. Linia de carantină pe Nistru a fost abolită abia în 1846. Așezarea însă a rămas. În perioada sovietică, în 1926, aici s-a organizat gospodăria colectivă „Dzerjinski”. În sat a fost deschisă o școală de 8 ani, club cu instalație cinematografică, bibliotecă, ateliere de deservire socială, oficiu poștal, grădiniță, magazin. În 1968 satul Carantin a fost redenumit în Dzerjinscoe. Hramul satului este marcat pe data de 14 octombrie.

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1527
Populația:
5013 locuitori

Copanca este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Copanca și Valea Verde. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Căușeni și la 81 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 5013 oameni. Satul Copanca a fost menționat documentar în anul 1527.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.