20 april 2024, 13:36 views 23133
Materiale din compartiment: All news |

Zagarancea, district Ungheni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1490
Populația:
1482 locuitori

Zagarancea este un sat şi comună din raionul Ungheni. Satul are o suprafaţă de circa 12.17 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 19.31 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Elizavetovca, Semeni și Zagarancea. Localitatea se află la distanța de 4 km de orașul Ungheni și la 117 km de Chișinău. Satul Zagarancea a fost menționat documentar în anul 1490.

[top]Populația

La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1482 de oameni, dintre care 51.08% - bărbaţi și 48.92% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului: 98.72% - moldoveni, 0.74% - ucraineni, 0.54% - ruşi. În comuna Zagarancea au fost înregistrate 995 de gospodării casnice în anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 3.5 persoane.

[top]Istoria localitații

Satul Zagarancea a fost menționat documentar în anul 1490. În 1640 domnitorul Vasile Lupu întărea mănăstirii Sf.Vineri din Iasi vadul cu podul plutitor de pe Prut, din dreptul satului Socani, în urma judecății cu Petrea nepotul Zagarancei.

[top]Resurse naturale

În zona de pe malul Prutului, pe o fîșie restrînsă s-a conservat o vegetație de tip zăvoi. Dintre arbori și arbuști se întîlnesc: plopul alb, plopul tremurător, salcia albă, cireșul sălbatic, mărul padureț, salcîmul, sîngerul, mălinul, porumbarul, socul, lemnul câinesc, cătina. Fauna din zonă este reprezentată de mistreți, iepuri, vulpi, bursuci, caprioare, țistari, rațe sălbatice, cocostîrci, bîtlani, nagîți. Șesul din cursul inferior al pîrăului Vladnic este acoperită cu o vegetație săracă din cauza solurilor sărate,în cursul mijlociu și superior se întîlnește o vegetație specific de baltă cu stufărișuri și papurișuri.

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
2098 locuitori

Cenac este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Cenac este unicul sat din cadrul comunei cu același nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Cimișlia și la 84 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2098 de oameni. Satul Cenac a fost menționat documentar în anul 1817.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.