Section filter

Gordineşti, district Edineţ

Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
3265 locuitori

Gordineşti este un sat şi comună din raionul Edineţ. Satul are o suprafaţă de 4.23 kilometri pătraţi şi un perimetru de 11.81 km. Gordineşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Comuna Gordineşti are o suprafaţă totală de 29.35 kilometri pătraţi, şi un perimetru de 26.47 km. Satul Gordineşti se află la o distanţă de  15 km de oraşul Edineţ şi la 220 km de Chișinău.

Weather forecast Monday, 19 April, 2021
Period Forecast Temperature Precipitation
0:00–6:00 7°C 0 mm
Wind: NNE Light air, 1.5 m/s
6:00–12:00 5°C 0.1 mm
Wind: NW Light breeze, 1.7 m/s
12:00–18:00 12°C 0.2 mm
Wind: NE Light air, 1.1 m/s
18:00–0:00 11°C 0.1 mm
Wind: NE Gentle breeze, 3.4 m/s
Read these are news

Contents

[top]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3265 de oameni, dintre care 48.97% - bărbaţi, iar 51.03% - femei. Structura etnică a populaţiei este următoarea: 99.30% - moldoveni, 0.43% - ucraineni, 0.28% - ruşi. La recensământul din anul 2004 în satul Gordineşti au fost înregistrate 1107 de gospodării casnice, mărimea medie a unei gospodării fiind de 3.0 persoane.

[top]Monumente ale naturii

În apropiere de sat, pe malul rîului Racovăţ se află complexul natural rezervaţia peizagistică ocrotită de stat „La Castel”. Acesta este un muzeu de istorie naturală cu o suprafaţă de 746 ha. Pe teritoriul rezervaţiei se află un recif uriaş cu o lungime de 1000 de metri şi o lăţime de 350 m. În aria rezervaţiei se întîlnesc grote, peşteri, un masiv de pădure cu specii rare şi unice de fauna sălbatică şi floră ca crucinul, crinul de pădure, lăcrămioara, floarea de piatra. Sătenii au compus multe legende şi cîntece închinate Racovăţului şi rezervaţiei „La Castel”. Chiar şi denumirea „La Castel” este legată de o poveste de dragoste şi de un castel care a dispărut în negura vremurilor. În locul castelului şi a dragostei fierbinţi au rămas să dăinuie peste secole stîncile uriaşe şi pereţii de piatră care au împrumutat de la timpurile de odinioară forma unor castele medievale sau a unor cetăți dacice. Legenda spune că pe una din stîncile greu accesibile, cîndva se înălța un castel, unde locuia o frumoasă domniță, ce fusese răpită și ascunsă aici de către iubitul ei, deoarece părinții se împotriveau căsătoriei lor. Întorcîndu-se de la vînătoare, ceata veselă de prieteni urca spre castel pe poteca abruptă. Dar zadarnice le-au fost încercările. La jumătate de cale, într-o peșteră spațioasă îi aștepta ospățul: mese încărcate cu bucate delicioase și vinuri alese. După masa copioasă, amețiți de licoarea vinului, tinerii nu mai puteau să urce spre castel. Cu timpul, turnurile castelului s-au topit. Dar locurile din împrejurimi, poteca ce duce spre castel, desișul pitoresc al Răcovățului păstrează și astăzi misterioasa denumire „La Castel”.

[top]Economia locală

Pe teritoriul satului activează următorii agenţi economici: - SRL „Albvior” – gospodărie agricolă; - SRL „Lemisona” – gospodărie agricolă; - SRL „ Lionius-com” – întreprindere comercială; - SRL „EMILX-ART” – întreprindere comercială; - SRL „Covilora” – extragerea pietrei; - Î.I. „Basstos” – întreprindere comercială; - Î.I. „Cojocari Vasile” – întreprindere comercială; - Î.I. „Barbacari Galina” – întreprindere comercială; - Î.I. Mancuş Vasile” – întreprindere comercială; - Î.I. „Albu V.V.” – întreprindere comercială; - Î.I. „Guriev Victor”– întreprindere comercială; - Î.I. „Samatiuc Anatolie” – întreprindere comercială; - Î.I. „Crăciun Lucia” – întreprindere comercială; - SC “ROSALIT-NORD” SRL - întreprindere comercială; - Magazinele Consum COOP ului Edineţ, nr.10 şi nr.11. - Cafeneaua “Mioriţa”; - Asociaţia de Economii şi împrumut a cetăţenilor; - Filiala Băncii de Economii. Pe teritoriul satului activează o organizaţie obşteştească. Primăria satului conlucrează cu ONG “Gordineşti-Prut” din anul 2004.

[top]Sfera socială

Pe teritoriul satului activează: - Liceul theoretic - Grădiniţa de copii - Casa de cultură - Oficiul medicilor de familie

[top]Istoria localitații

Prima atestare documentară a satului Gordinești, la acea dată cu numele Neagăuți, datează din 27 mai 1429.

Comments

 (0)

Settlements of Moldova and Diaspora

Musteaţa

Statut:
Sat
Prima atestare:
1490
Populația:
1602 locuitori

Musteaţa este un sat şi comună din raionul Făleşti. Musteaţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 10 km de orașul Fălești și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1602 oameni. Satul Musteaţa a fost menționat documentar în anul 1490.

Read more