Section filter

Răspopeni, district Şoldăneşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2775 locuitori

Răspopeni este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Satul are o suprafaţă de circa 3.83 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 10.51 km. Răspopeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 25 km de orașul Șoldănești și la 143 km de Chișinău.

Weather forecast Saturday, 12 June, 2021
Period Forecast Temperature Precipitation
21:00–0:00 18°C 0 mm
Wind: W Light breeze, 2.2 m/s
Read these are news

Contents

[top]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2775 de oameni, dintre care 48.86% -bărbaţi și 51.14% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului era următoarea: 97.08% - moldoveni, 0.36% - ucraineni, 0.40% - ruşi, 0.07% - găgăuzi, 2.05% - ţigani, 0.04% - alte etnii. În satul Răspopeni au fost înregistrate 933 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 3.0 persoane.

[top]Istoria localitații

Pentru prima dată satul Răspopeni este menționat într-un document datînd din anul 1437, ca făcînd parte din marele domeniu al boierului Mihail de la Dorohoi. Satul Răspopeni din ținutul Soroca, pe rîul Dobrușa, la Fîntîna Perilor își trage probabil denumirea de la Fădor Răspop, unul din întemeietorii săi, menționat într-un act din secolul al XVII-lea. La 1603 domnitorul Ieremia Movilă confirma stăpînirea Armancăi și a altor strănepoți ai lui Fădor Răspop asupra satului Răspopeni pe Dobrușa cu mori sub Fîntîna Perilor conform privilegiului de danie pe care l-au avut strămoșii lor de la Ștefan cel Mare.

[top]Monumente istorice

Pe teritoriul satului Răspopeni se află o curte boiereascî care datează din secolul al XIX-lea. Localnicii îi spun „Conacul lui Adriano”. În perioada sovietică aici a fost amplasat spitalul din localitate. În present edificiul este abandonat și se năruie (vezi materialul video).

[top]Resurse naturale

În apropierea satului Răspopeni ies la suprafață stratele de Balta, în care au fost găsite resturi de mamifere fosile continentale. Stratele fosilifere constau din argile plastice nisipoase și din argile cenușii-verzui, cu o structură bulgăroasă, bogate în substanțe organice. Acest teritoriu este luat sub ocrotirea statului ca monument paleontologic.

[top]Personalităţi

Nadejda Cepraga, interpretă de muzică ușoară este originară din satul Răspopeni.

Comments

 (0)

Settlements of Moldova and Diaspora

Vasileuţi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1919
Populația:
1418 locuitori

Vasileuţi este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vasileuţi, Mihăilenii Noi, Ştiubeieni, Moşeni, Ciubara. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Rîșcani și la 186 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1418 locuitori. Satul Vasileuți a fost îtemeiat în anul 1919.

Read more