29 march 2024, 01:26 views 36190
Materiale din compartiment: All news |

Poiana, district Şoldăneşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1471
Populația:
996 locuitori

Poiana este un sat şi comună din raionul Soldăneşti. Satul are o suprafaţă de circa 1.28 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 4.88 km. Poiana este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 10 km de orașul Șoldănești și la 85 km de Chișinău.

[top]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 996 de oameni, dintre care 50.80% - bărbaţi și 49.20% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului arată astfel: 99.10% - moldoveni, 0.30% - ucraineni, 0.50% - ruşi, 0.10% - alte etnii. În satul Poiana au fost înregistrate 343 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 2.9 persoane.

[top]Istoria localitații

Prima mențiune documentară a satului Poiana o găsim într-un hrisov de danie din 7 iulie 1471 a lui Ştefan Vodă către Afanasie, fiul lui Grigoraşcu, în care se spune: “Le-am dat şi le-am întărit ocina lor satul Poiana, care este pe rîul Nistru în ţinutul Soroca… Îar hotarul acestei ocine a satului Poiana se începe întîi de la rîul Nistrului… şi din sus de Curătura încercată e o piatră de hotar a ocinei Poiana şi înainte drept la Nistru pe lîngă ocina Tarasova şi tot înainte pînă la rîul Nistru, unde se află la piatra de hotar pe malul Nistrului, despărţirea dintre ocina Poiana Tarasova, a cărei hotar stă în faţa pietrei roşii care este dincolo de rîul Nistru, şi apoi tot în sus pe rîul Nistru pînă ce se află şi hotarul de unde am început.”

[top]Resurse naturale

Rezervaţia peisajistică Poiana-Curătura-Tarasova cu o suprafaţă de 692 ha include terasele din preajma Nistrului între comunele Socol şi Tarasova, precum şi minunatele canioane, care se deshid spre Nistru mai la nord-vest de comuna Poiana şi Curături. În afară de povîrnişurile pietroase, precum şi de terasele de jos de pe malul rîului Nistru, în această rezervaţie peisajistică intră fondurile forestiere Poiana; Curături-Corn; Curături-Tabăra ale gospodăriei silvice Şoldăneşti. Pe această porţiune se găsesc terasele vechi ale Nistrului (IV-VI), care formează ieşituri abrupte cu o lungime de 50-70 m peste alte terase mai tinere (I-III). Din terasele abrupte şi dezgolite se văd depunerile sarmatice. Depunerile sînt formate în temei din straturi de lut margă (marnă) cu sloiuri de torf vulcanic (7 m), iar mai sus – calcar (13 m). Ele conţin rămăşiţe ale bogatei faune de moluşte. Orizontul în partea de jos este fomat din nisipuri şi calcar ocsalit.

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1611
Populația:
1496 locuitori

Domulgeni este un sat şi comună din raionul Floreşti. Domulgeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Florești șu la 109 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1496 de oameni. Satul Domulgeni a fost menționat documentar în anul 1611.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.