Section filter

Frunză, district Ocniţa

Statut:
Oraș
Prima atestare:
1966
Populația:
1659 locuitori

Frunză,este un oraş în raionul Ocniţa, Republica Moldova. Amplasat în partea de nord a republicii, la hotar cu Ucraina, pe linia de cale ferată Ocniţa-Moghiliov-Podolsk, oraşul Frunză este situat la o distanţa de 11 km de oraşul şi staţia de cale ferată Ocniţa şi la 243 km de Chișinău.

[top]Istoria localității

Orașul Frunză afost întemeiat pe la 1925, cînd în zonă au fost construite primele case. Localitatea a crescut începînd cu anul 1966, datorită apropierii de fabrica de zahăr, una dintre cele mai mari din Moldova. Odată cu punerea în fucţiune a fabricii, aici încep să se construiască case de locuit. Statutul de localitate de tip orăşenesc îi este conferit în anul 1973, printr-un decret al Sovietului Suprem al RSSM. În oraş funcţiona o întreprindere unică de producere a acidului citric, care se exporta în diverse ţări. În anul 1994 orăşelul obţine statut de oraş, devenind astfel unul dintre cele mai tinere oraşe din republica.

[top]Resurse naturale

Suprafaţa totală a localităţii este de 261 ha, dintre care suprafaţa oraşului este de 42,5 ha. Cea mai mare parte din teritoriul oraşului este ocupat de terenurile destinate industriei. Localitatea practic nu dispune de terenuri agricole.

[top]Economia locală

Fabrica de zahăr care reprezenta baza economiei locale şi-a încetat activitatea în anul 2000. În localitate este foarte mic numărul de întreprinzători, printre aceştia numărîndu-se asociaţia de consum, gospodaria comunală locativă şi circa 10 societăţi cu răspundere limitată. Lungimea totală a drumurilor din localitate este de 8 km dintre care 4 km sînt drumuri de importanţă nationala şi restul 4 km de importanţă locală. Prin oraş trece calea ferată Chișinău-Ocniţa.

[top]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 1659 locuitori, dintre care bărbaţi – 771; femei - 888.

Comments

 (0)

Settlements of Moldova and Diaspora

Berezlogi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
1517 locuitori

Berezlogi este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Berezlogi și Hîjdieni. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Orhei și la 50 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 1517 oameni. Satul Berezlogi a fost menționat documentar în anul 1436.

Read more