Materiale din compartiment: Galeria foto | Galeria audio | Galeria video |

Cepraga Nadejda

S-a născut la 1 septembrie 1956 în satul Răspopeni, raionul Şoldăneşti, Republica Moldova într-o familie muzicală, tata cînta la vioară, mama era o soprană. În familie creşteau patru copii: Nadejda era cea mai mare, toţi cîntau şi dansau ca un ansamblu adevărat. De mică Nadejda a îndrăgit scena, în clasa a patra a fost remarcată la un festival, după care a devenit solistă a colectivului de amatori „Dumbrava”, numit ca şi rîuleţul care trece prin satul ei natal. În clasa a şasea s-a filmat într-o peliculă de scurt metraj la studioul „Telefilm-Chișinău” – „La cules la vie” în rolul solistei ansamblului.

A debutat în clasa a 9-a cu cîntecul „Nunta veselă”, pe versuri proprii şi muzica semnată de Eugeniu Doga la emisiunea „Budilinik” de la studioulTeleviziunii Centrale a URSS. Apoi Nadejda participă la o altă emisiune de la Televiziunea Centrală „Ecranul adună prietenii”. După această emisiune a fost invitată să cînte cu orchestra Televiziunii şi Radioului Central Unional sub conducerea lui Iu. Silantiev, împreună cu care a înregistrat pentru emisiunea de 1 mai „Goluboi ogoniok” primul său cîntec „Nunta veselă”.

În anul 1973 începe cariera sa profesională, cu un turneu în Franţa în cadrul festivalului cîntecului popular sub conducerea Artistului Poporului URSS M. Tumanov. La acest festival ea evoluează în sala „Olimpia” de la Paris cu cîntecul „Tînărul de la Paris”. În anul 1973, avînd 17 ani, Nadejda Cepraga cîntă la cel de-al X-lea festival al Tineretului şi Studenţilor de la Berlin. Aici, din nou îi zîmbeşte norocul, pentru interpretarea cîntecului „Doina” ea primeşte titlul de laureată şi medalia de aur la concursul de muzică folk. În acelaşi an a apărut prima mini-placă „Strunele chitarei” cu cîntecul lui E. Doga pe versurile lui V. Lazarev „Primăvara – de aceeaşi vîrstă cu dragostea” în interpretarea Nadejdei Cepraga.

Pe parcursul anilor 1974-1984 – Nadejda Cepraga este solistă-vocalistă a Orchestrei Simfonice de Estradă a Teleradiodifuziunii din Moldova, iar începînd cu anul 1984 evoluează solo acompaniată de o trupă muzicală.

A absolvit şcoala muzicală „Şt. Neaga” (vocal şi dirijare) în anul 1977. Absolveşte în anul 1982 Institutul de Arte „G. Muzicescu”  facultatea „vocal şi dirijare corală”, în clasa Artistei Poporului URSS Tamara Cioban, care a devenit pentru interpretă mai mult decît profesoară.

Сîntăreaţa participă la multe concursuri, festivaluri şi devine: laureată a festivalului „Turnurile Vilniusului -74” (Lituania), premiantă a concursului „Cu cîntecul prin viaţă”, (1976, Premiul special pentru artistism şi aspect telegenic), laureată a festivalului televizat „Steaua Bulgariei” (Bulgaria), obţine Premiul Mare la festivalul „Intertalent”(1977, Cehoslovacia), este laureată a Festivalului Tineretului şi Studenţilor de la Berlin (1973), Havana (1978), Pyongyang (1983), Moscova (1985 , pentru Interpretarea cîntecului „Să ne luăm de mîini, prieteni”, împreună cu cîntăreţul american Dean Reed).

Cepraga s-a filmat în 7 filme la Televiziunea Centrală a URSS şi în 11 filme la studioul „Teleradio-Moldova”: „La cules la vie”, „Melodii nistrene”, „Şi a sosit ziua glorioasă”, „Şase ani de acasă”, „Nadejda Cepraga”, „Întîlnire cu N. Cepraga” (1982), „Schiţe la portret” (1992), „Două mîini, inima şi coroana”, (1998, studioul „Dineyr-film”, SUA) şi altele. În fondurile Televiziunii Centrale şi ale „Teleradio-Moldova” se păstrează aproximativ 200 de melodii în interpretarea Nadejdei Cepraga.

A fost cu turnee în diferite ţări ale lumii: Statele Unite ale Americii, Danemarca, Franţa, Grecia, Coreea, Polonia, ţările CSI, Bulgaria, Polonia, Germania, Cehoslovacia, Ungaria, Rusia, Franţa, Cuba, Israel, etc.

A lansat 15 albume, mini-plăci, CD-uri în diverse ţări, inclusiv în Rusia, Israel, Bulgaria, Statele Unite ale Americii.

Titluri şi premii:
În 1979 a fost distinsă cu titlul onorific „Artistă Emerită” a Republicii Moldova, iar în anul 1988 titlul – „Artistă a Poporului” din Republica Moldova.

În anul 1999, Nadejda Cepraga a fost distinsă cu titlul onorific „Artistă Emerită a Rusiei”.

În 2003 - a fost distinsă cu ordinul „Crucea de Aur”, pentru munca plină de abnegaţie întru binele Rusiei.

În 2004 – primeşte diploma guvernului de la Moscova pentru participarea la programul anual de caritate „Copiii Păcii şi Bunătăţii”.

În 2005 este distinsă cu Medalia de Aur către aniversarea a 100 de ani de la naşterea lui Mihail Şolohov, pentru participarea activă la festivalul „Primăvara lui Şolohov”.

În 2007 primeşte Medalia prefectului districtului de sud-est a Moscovei, pentru contribuţie la dezvoltare.

În anul 2008 este decorată cu cea mai înaltă distincţie socială − Ordinul „Ecaterina cea Mare» de gradul I.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
2791 locuitori

Suruceni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Suruceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Ialoveni și la 25 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2791 de oameni. Satul Suruceni a fost menționat documentar în anul 1528.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.