08 aprilie 2013, 10:35 views 82368

Mănăstirea Bocancea


Foto: ortodoxia.md

Mănăstirea Bocancea se află la 105 km de Chișinău. A foat întemeiată în 1869 ca schit al mănăstirii Hîrjauca. Pămîntul pe care a fost înființat schitul a fost cumpărat de la Leon Bocancea, pentru a se muta aici cu traiul locuitorii satului Hîrjăuca, care erau prea aproape de mănăstire. Însă sătenii au refuzat să se mute şi arhiepiscopul Antonie a fost nevoit să întemeieze pe această moşie o gospodărie călugărească. În 1872 a fost ridicată biserica din piatră, sfinţită cu hramul „Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel”.

În 1920 schitului i s-a dat numele Bocancea, după numele fostului proprietar al moşiei. În perioada dintre cele două războaie mondiale schitul Bocancea a devenit independent de mănăstirea Hîrjauca. Primul stareș a fost protosinghelul Gurie Tăutu.

În perioada sovietică shitul Bocancea a fost devastat, au fost arse icoanele și odoarele bisericii. Biserica a fost transformată în depozit de grîne, apoi în uscătorie de tutun. Stareţia a devenit sediul brigăzii de tractoare, iar în chiliile de lîngă biserică s-a instalat grădiniţa de copii. Cu timpul, totul ajunge în ruină.

Schitul Bocancea a fost reînfiinţat în 1991 de către ieromonahul Bartolomeu ca mănăstire de maici. Între 1994-1997 se execută lucrări de reparaţii sub patronajul mănăstirii Hîncu. În anul 1998 lăcaşul redevine independent, dobîndind statut de mănăstire de călugări.

 

Mănăstirea Bocancea - album foto

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
207 locuitori

Stanislavca este un sat din cadrul comunei Lenin din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Rîbnița și la 114 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2002, populaţia localității constituia 207 oameni. Satul Stanislavca a fost înființat în anul 1927.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.