12 octombrie 2010, 16:29 views 27866

Sarmale cu orez şi gutui

Ingrediente:

  • 1 căpăţână de varză,
  • 2-3 linguri untură de porc,
  • 1 pahar smântână,
  • sare.

Pentru umplutură:

  • 1 pahar orez,
  • 1 ceapă,
  • 1 morcov,
  • ½ gutuie,
  • 2 linguri unt topit,
  • 2 linguri mărar verde tăiat.

Mod de preparare:

Varza se fierbe întreagă în apă sărată 10-12 minute, se scoate şi se desface. Cozile frunzelor se bat uşor. Pe frunze se pune umplutura, se răsucesc rulade (în Moldova sarmalele, de obicei, se fac mici (3-5 cm diametru, la o porţie se servesc 8-10 bucăţi) şi se prăjesc. Sarmalele se pun într-o tigaie unsă cu untură în 2-3 rânduri, fiecare strat se stropeşte cu unt topit. Deasupra se toarnă fiertură de gu­tuie, apoi se acoperă cu capac şi se pun în cuptor.

Prepararea umpluturii:

Fierbeţi orezul în apă sărată pînă este semigata, treceţi-l prin strecurătoare. Curăţaţi gutuii de coajă, tăiaţi-i cubuleţe, fierbeţi-i în apă, strecuraţi-i. Tăiaţi morcovul şi ceapa, căliţi amestecul. Adăugaţi orezul, gutuii, morcovul, ceapa şi verdeaţa şi amestecaţi bine.

Se servesc cu smântână bătută.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „Doina”
bucatar-sef Putreșa Ana
or. Сhisinau, str. Trandafirilor, 6
 

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1568
Populația:
3401 locuitori

Geamăna este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Batîc și Geamăna. Satul Geamăna se află la distanța de 12 km de orașul Anenii Noi și la 32 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3 401 oameni. Satul Geamăna a fost atestat documentar în anul 1568.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.