Filtru pe categorii
  • views 37436 Vizualizări
  • posts 0

Colac de sărbătoare

Ingrediente: (reieşind din proporţia 3,5 kg de aluat)

•    2,5 kg de făină de grîu,
•    1pahar de zahăr,
•    1 lingură de sare,
•    1pahar de ulei vegetal,
•    8 ouă pentru aluat,
•    ouă pentru ungerea colacului,
•    100 g de drojdii,
•    6 pahare de apă.

Mod de preparare:

Pregătim plămădeala. Întru-un pahar cu apă caldă dizolvăm drojdiile, 2 linguri de făină, 2 linguriţe de zahăr, sare. Trebuie să obţineţi o masă de consistenţa smîntînii dense. Punem plămădeala la loc cald pentru 20-30 minute. Într-un vas adînc cernem făina, adăugăm ouăle, zahărul, uleiul vegetal, apa, amestecăm, adăugăm plămădeala. Trebuie să obţinem un aluat elastic, îl lăsăm să se odihnească sub o pînză la loc uscat 1-1,5 ore. Se frămîntă aluatul şi se lasă la cald, acoperit cu o pînză, timp de 35-40 min. După aceasta, aluatul se împarte în 3 părţi inegale – de aproximativ 40, 40 şi 20%. Se formează bile, se lasă “să se odihnească”. Fiecare dintre bilele mari se împarte în trei, se formează torsade şi se împletesc din ele cosiţe.. Fiecare cosiţă se apasă uşor cu un făcăleţ de lemn, capetele se unesc, ca să se obţină doi colăcei. Colacii se pun unul peste altul, astfel încît sutura celui de sus să fie cît mai departe de sutura celui de jos Se unge cu ou bătut. Punem decorul din aluat, coacem la temperatura de 175-180 de grade timp de 40-45 minute. Pentru decor folosiţi aluat fără ou, zahăr, ulei.

 

Preparat culinar pregatit la „Aeroport catering”
or. Chisinau, bd. Dacia, 80/3

Localităţile Moldovei şi diasporei

Isacova

Statut:
Sat
Prima atestare:
1633
Populația:
2175 locuitori

Isacova este un sat şi comună din raionul Orhei. Isacova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de oraşul Orhei şi la 57 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2175 de oameni. Satul Isacova a fost menționat documentar în anul 1633.

Citeşte mai departe