15 martie 2011, 11:50 views 20460

Pîine de secară

Ingrediente:

•    3 pahare de făină de secară,
•    1,5 pahar de apă,
•    50 g de drojdii,
•    0,5 linguri de zahăr,
•    3linguri de ulei vegetal,
•    3 linguriţe de sare,
•    1pahar de nuci mărunţite,
•    2linguri de mac.

Mod de preparare:

Dizolvăm drojdiile în apă caldă cu apă, sare şi zahăr. Adăugăm făina de secară cernută, nucile şi macul, facem aluatul. Aluatul trebuie să fie elastic, dar nu moale. Îl lăsăm să se odihnească sub pînză, timp de 1-1,5 ore, frămîntăm aluatul. Lăsăm să se odihnească la loc cald 30-45 minute.  Îl frămîntăm a doua oară, aluatul fiind uns cu ulei, formăm o sferă, o punem în forma pentru pîine, care a fost unsă în prealabil cu ulei vegetal. Lăsăm să crească, apoi o pume în cuptorul încins pînă la temperatura de 200-210 grade timp de 45-50 minute. Pîinea este considerată coaptă atunci cînd pe scobitoare la împungere nu rămîne aluat pe ea. Pîinea fierbinte se unge cu ulei vegetal, se acoperă cu o pînză groasă pentru a i se înmuia coaja.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „Basarabia”
bucatar-sef Lupu Veronica
or. Chisinau, str. Kiev, 16/1

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1792
Populația:
150007 locuitori
Logo

Tiraspol este un municipiu din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea este situată pe malul stîng al Nistrului la o distanță de 73 km de Chișinău. Conform datelor din 2010 orașul avea o populație de 150007 locuitori. Orașul Tiraspol a fost întemeiat în anul 1792.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.