• 2011
  • page views Vizualizări

Decorul obiectelor împletite din foi de porumb şi varietatea lor

Glob din frunze de porumbDecorul pieselor se obţine pe diferite căi – prin însăşi structura împletirii, prin folosirea foilor de porumb vopsite în diferite infuzii de coloranţi naturali, prin aplicarea diferitor elemente decorative, care se coase pe obiectul împletit, prin garnisirea lui cu diferite detalii. Aplicarea elementelor decorative pot fi plasate în centrul obiectului sau asimetric.

Unul din cele mai răspîndite procedee de înfrumuseţare a obiectelor rămîne a fi îmbinarea diferitor tehnici de împletire: prin răsucire şi ajururi, obiectelor, prin folosirea pănuşilor de diferite nuanţe cromatice, obţinute din infuzii de diferite plante (din coji şi frunze de nuci verzi – nuanţa cafenie, din coji uscate de ceapă – nuanţa roşietică, din urzică – nuanţa verzuie ş.a.).

După gama cromatică şi varietăţile tehnologice arta împletitului din foi de porumb dă posibilitatea de a utiliza materia primă ieftină şi de a obţine obiecte de larg consum de înaltă ţinută estetică şi ecologică.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Hîrjău

Statut:
Sat
Prima atestare:
1765
Populația:
2652 locuitori

Hîrjău (Erjovo) este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. În componența comunei intră satele Sărăței, Hîrjău și Mihailovca Nouă. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Rîbnița și la 103 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2012, populaţia localității constituia 2652 de oameni. Satul Hîrjău a fost menționat documentar în anul 1765.

Citeşte mai departe