24 februarie 2011, 14:53 views 9021
Materiale din compartiment: Galeria foto |

Finisarea împletiturilor de salcie

Obiecte împletite din salcie

Împletiturile din salcie sînt supuse spălării fără detergenţi pentru a li se unifica culoarea dar şi în scopul de a se scoate praful, petele apărute în urma lucrărilor. Apoi urmează cea mai des folosită metodă de bronzare la soare timp de 10-20 ore a împletiturilor pentru a le reda o culoare brună-argintie naturală. În acest timp ele trebuie întoarse ca bronzarea să fie uniformă. Unii meşteşugari aplică vopsirea cu coloranţi naturali deschişi pentru uniformitatea culorii, alţii preferă să le înfrumuseţeze prin lăcuire − 1-2 straturi cu lacuri sau soluţii de răşină prin metoda de pulverizare.

Cele mai solicitate împletituri sînt coşurile de piaţă, gospodărie, de sfinţire a paştii, de plajă, mobilier, coşuri pentru copturi, de birou şi m. a.

Meşterii populari împletitori participă la diferite expoziţii naţionale şi concursuri „Tezaur”, Festivalul vinului, Ziua oraşului, „Fabricat în Moldova”, expoziţii tematice anuale la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală (MNEIN), obţinînd multe diplome, premii băneşti.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1769
Populația:
1235 locuitori

Harmaţca este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Harmaţca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Dubăsari și la 78 km de Chișinău. Populaţia satului Harmaţca alcătuia 1235 de oameni în anul 2011. Satul Harmațca a fost menționat documentar în anul 1769.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.