• 2011
  • page views Vizualizări

Specii de salcie

SalcieCel mai important lucru în acest meşteşug este să cunoşti speciile salciei (răchitei) şi să le colectezi anume pe acelea, care sînt bune pentru împletit. La început, pînă la cultivarea salciei speciale, bune pentru împletire oamenii foloseau salcia din flora spontană. Mulţi o folosesc şi astăzi, însă între timp, odată cu dezvoltarea industriei meşteşugăreşti au început să se cultive specii de salcie, care oferă o cantitate sporită de nuiele calitative (genul Salix). S-a stabilit că salcia bună de împletit este cea de „genul Salix”, care cuprinde aproape 300 specii. În Moldova cresc multe specii de salcie, care sînt adesea numite în popor: răchită, salcie, lozie. Salcia creşte în apropierea apei, în luncile cu umiditate sporită, iar locurile, în care creşte din abundenţă sînt numite „răchitării”. Salcia poate fi: arbor, arbust şi subarbust, uneori ea creşte foarte înaltă.

Se cunosc mai multe specii de salcie: salcia albă sau răchita albă, răchita americană de culoare brună, verzuie, gălbuie, răchita roşie sau purpurie, răchita cenuşie, răchita „plesnitoare”. Ultima creşte bine în flora spontană pe diferite soluri argiloase, nisipoase, iar din mlaja ei pot fi împletite obiecte mari pentru gospodărie. Există anumite metode şi criterii de apreciere a calităţii salciei pentru împletire, în dependenţă de proporţiile frunzelor şi lungimea tulpinilor.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Ciocîlteni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1637
Populația:
2287 locuitori

Ciocîlteni este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Ciocîlteni, Fedoreuca și Clișova Nouă. Localitatea se află la distanța de 22 km de oraşul Orhei şi la 67 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2287 de oameni. Satul Ciocîlteni a fost menționat documentar în anul 1637.

Citeşte mai departe