18 octombrie 2010, 10:12 views 13652

Carne de vită prăjită cu vinete şi roşii

Ingrediente:

  • 800 g carne de vită,
  • 1 ceapă,
  • 3 linguri ulei,
  • 6-8 bucăţi arpagic,
  • ½ mănunchi de pătrunjel,
  • ½ rădăcină de pătrunjel,
  • ¼ pahar de vin alb sec,
  • sare,
  • piper negru măcinat,
  • piper negru boabe,
  • foi de dafin,
  • 1-2 căţei de usturoi,
  • 3 vinete,
  • 6-8 roşii,
  • 1 lingură făină de grîu.

Mod de preparare:

Carnea se spală, se usucă, se curăţă de pieliţe, se sărează. Se fac cîteva tăieturi în carne, ca sa se marineze mai bine. Carnea se pune într-un vas, care nu se oxidează, se adaugă ceapa şi arpagicul tăiat, crenguţe de pătrunjel, rădăcina de pătrunjel mărunţită, foile de dafin, piperul boabe, 2 linguri de ulei şi vinul. Toate se amestecă, se apasă bine şi se lasă pentru 3-4 ore. În timp ce carnea se marinează, se mai amestecă de cîteva ori.

Într-o tigaie cu ulei călit se pune carnea, se rumeneşte pe toate părţile, se toarnă sosul, care a rămas, şi se dă la cuptor, periodic amestecîndu-se şi turnîndu-se deasupra zeama pe care a lăsat-o carnea. Carnea se încearcă cu cuţitul: dacă din tăietură iese suc alb, înseamnă că carnea este gata.
Carnea se mută într-un alt vas, din tigaie se scurge sucul, din care se înlătură grăsimea. Sucul se amestecă cu 2-3 linguri de vin, 3 linguri bulion, se adaugă usturoi pisat, se fierbe, se scade şi se strecoară.

Vinetele se taie rondele, se sărează şi se lasă sub greutate pentru 25-30 minute ca să se scurgă zeama amară. Apoi vinetele se trec prin făină şi se prăjesc în ulei călit pe ambele părţi. Se coc în cuptor pînă sunt gata. Roşiile se taie de-a curmezişul, apăsînd uşor cu degetele se înlătură o parte de miez, apoi se presară cu sare şi piper şi se prăjesc pe ambele părţi (mai întîi pe partea tăiată). Carnea se taie perpendicular cu fibrele. Bucăţelele de carne se pun pe foi de salată. De jur împrejur într-o farfurie se pun pe rînd roşiile şi vinetele prăjite. Deasupra se toarnă sosul.

Se garniseşte cu verdeaţă.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „Novas”
bucatar-sef Carapostol Alexandr
mun. Chișinau, or. Singera str. Aerogarii, 31

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1915
Populația:
969 locuitori

Egorovca este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Egorovca, Ciuluc și Catranîc. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Fălești și la 141 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 969 de oameni. Satul Egorovca a fost menționat documentar în anul 1915.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.