26 ianuarie 2011, 17:11 views 6703

Ideea de neam şi de limbă la moldoveni

Dacă sub raportul politic şi religios moldovenii dintre Prut şi Nistru îşi îndreaptă toată nădejdea de scăpare în Rusia şi monarhul ei, conştiinţa că Moldova este patria lor, ca ei formează un neam, distinct cu limbă proprie, se manifestă tot atît de puternic. Aceasta se vedea şi înainte de pacea de la Bucureşti, dar mai ales după ce Prutul deveni hotar. Într-adevăr, abia după ce moldovenii se simţiră despărţiţi unii de alţii, la cei de pe malul stîng al Prutului se contura mai luminos icoana patriei, se aprinse mai vie dragostea de neam şi limbă. Fiindcă numai acum văzură moldovenii din dincoace de Prut, că „mult milostivul monarh, care cu pajura puterii sale ni-au scos de supt jugul celor de alt neam, şi ni-au primit subt umbrirea schiptrului său... pentru o fericire ce s-au aşteptat de cătră norodul Moldaviei în curgire de un întreg veac, şi care ni-au învrednicit noi acum a o cîştiga, le pregătia o soartă nouă, pe care ei n-au bănuit-o „în curgire de un întreg veac”. Şi după pilda din trecut a Moldovei, care înţelegea să trăiască „întru starea legiuirilor vechi”, moldovenii dintre Prut şi Nistru neîntrerupt afirmau că „norodul Moldavei din învechita vreme pînă acum au avut legiuire a se judeca de cătră ocîrmuitori, după obiceiurile şi împrejurările patriei lor”.

Moldova rămase patria tuturora. Deci din mărturiile vremii rezultă că la cei rămaşi în Basarabia există luminoasă conştiinţa unei patrii, Moldova, a unui norod, moldovenesc, a unei naţii moldoveneşti, a unui neam moldovenesc, şi mai presus decît toate a unei limbi moldoveneşti”.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1554
Populația:
298 locuitori

Selişte este un sat din cadrul comunei Cazangic, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Leova și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 298 de oameni. Satul Seliște a fost menționat documentar în anul 1554.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.