Madan Gheorghe

Gheorghe Madan – scriitor moldovean. S-a născut la 16 august 1938 în satul Truşeni, Străşeni. A absolvit Universitatea de Stat din Chișinău (1960). A fost profesor, director de şcoală, redactor la ziarele „Zorile Moldovei" din Cimişlia şi „Tinerimea Moldovei", mai apoi director al Muzeului de Literatură „D. Cantemir". Autor de romane, povestiri şi nuvele. În romanul „Semne bune anul are" (1965) scriitorul redă în mod veridic momente din viaţa şi activitatea corpului didactic al unei şcoli săteşti.

Dilogia „Spicul visului" (1973) şi „Cruciş de săbii" (1977) - lucrare cu subiect istoric de întinse proporţii - evocă figura lui D.Cantemir, prietenia sa cu Petru I, alianţa lor în lupta împotriva turcilor, activitatea domnitorului moldovean în calitate de consilier al ţarului în problemele Orientului, ca savant şi scriitor. Reînviind epoca cu specificul şi oamenii săi, Gheorghe Madan reliefează totodată dragostea fostului domnitor faţă de baştina sa şi marea-i speranţă de a o vedea eliberată de sub jugul otoman. „Piatra de temelie" (1980) este o carte despre satul moldovenesc. Este cunoscut şi ca autor de nuvele şi schiţe („Povestiri", 1962; „La gura grădinilor", 1969; „Botezul", 1984).

Opera lui în prezent este cuprinsă în circa 15 volume. Este Cavaler al ordinului „Gloria Muncii" (1998), iar din anul 2003 deţine titlul onorific "Om Emerit".

Localităţile Moldovei şi diasporei

Caracuşenii Vechi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1575
Populația:
4198 locuitori

Caracuşenii Vechi este un sat şi comună din raionul Briceni. Caracuşenii Vechi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Caracuşenii Vechi este aşezat pe malul drept al pîrîului Lopatnic, situat la 15 km sud-est de staţia de cale ferată Lipcani, la 40 km nord-vest de Edineţ şi la 227 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 4198 de oameni. Prima atestare a satului Caracuşenii Vechi, cu numele Carapuşceni din ţinutul Hotin,  datează din mai 1575. 

Citeşte mai departe