Filtru pe categorii

Răzmeriță Anatol

Anatol Răzmeriță este actor moldovean. S-a născut la 8 august 1946 în satul Găuzeni, Şoldăneşti. A absolvit în 1969 Institutul de artă teatrală "A.V.Lunaciarski" din Moscova. Din acelaşi an se angajează ca actor la Teatrul Moldovenesc Acadenic "A. S. Puşkin"(Teatrul Naţional). Rolurile jucate de Anatol Răzmeriță se impun prin precizia desenului caracterologic, capacitatea de a pătrunde esenţa socială a personajelor, simţul ritmului scenic: Dic ("Al patrulea" de C. Simonov), Mercuţio ("Romeo şi Julieta" de W. Shakespeare), Guliţă ("Două fete şi-o neneacă" de V.Alecsandri), Fimca ("Tata" de D.Matcovschi), Inchizitorul ("Ciocîrlia" de J. Anuille), Terinte Merişor ("Pe-o gură de rai" de I. Podoleanu), Solianic ("Oştenii" de A.Dudarev).

S-a filmat în peliculele "Dulcea şi tandra mea fiară", "Podurile", "Trînta". În 1986 i se conferă titlul Artist emerit din RSSM.

În 1990 se stabilește mai întîi la Toronto, apoi în Vancouver (Canada), unde îsi desfășoară activitatea de actor, jucînd în roluri diverse în filme americane (X-Files/Tungusca, X-Files/Terma, X-Files/Patient-X, precum si The Net, Xes-Dinner, Millennium Plague, Frankie and Hazel S.A).

Localităţile Moldovei şi diasporei

Bălţi

Statut:
Municipiu
Prima atestare:
1421
Populația:
122669 locuitori
Logo

Municipiul Bălţi, „capitala de nord” a Republicii Moldova, este al treilea ca mărime, potenţial industrial şi cultural, după Chișinău şi Tiraspol, centru urban al ţării, cu o populaţie de  122669 locuitori, conform datelor recensămîntului din anul 2004.  Se presupune că primele atestări documentare despre localitatea Bălţi datează din anul 1421, cînd, prin dania lui Alexandru cel Bun, în valea rîului Răut se constituie domeniul cneaghinei Ringala, fosta soţie a voievodului. Anume în această zonă, ar fi fost întemeiată ulterior aşezarea Bălţi. Cert este faptul că denumirea localităţii vine de la locul mlăştinos, plin de bălţi, unde se înființează localitate.  

Citeşte mai departe