Ostapciuc Eugenia

Ostapciuc Eugenia - președintă a Parlamentului Republicii Moldova între anii 2001 - 2005. S-a născut la 19 octombrie 1947 în satul Fîntînița, Drochia. A absolvit Tehnicum-ul de Comerț din Chișinău și Institutul de Economie "G.V. Plehanov" din Moscova. De specialitate este inginer-tehnolog. Și-a început activitatea profesională în anul 1966 și timp de aproape 30 de ani a lucrat în sistemul de alimentație publica și comerț din orașul Soroca. Între anii 1966-1988 este tehnolog, vicedirector, director al asociaţiei de alimentaţie publică Soroca, 1988-1995 – director general al Direcţiei orăşeneşti de comerţ Soroca. Totodată, în perioada 1972-1979 a fost aleasă consilier în Consiliul Orășenesc Soroca.

În perioada 1995-1998 a deținut funcția de vicedirector al Asociației "Logos" din Chișinău.

În anul 1998, Eugenia Ostapciuc a fost aleasă membru a Comitetului Central al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM). Din martie 1998 este deputat în Parlamentul Republicii Moldova în legislatura a XIV-a, din partea PCRM, secretar al fracțiunii parlamentare PCRM, membru al Comisiei permanente pentru protecție socială, sănătate și familie.

La 20 martie 2001, Eugenia Ostapciuc este aleasă în calitate de Președinte al Parlamentului Republicii Moldova de către legislatura a XV-a. A deținut această funcție pînă la data de 24 martie 2005.

În Parlamentul de legislatura a XV-a, format în martie 2005, Eugenia Ostapciuc a fost aleasă din nou ca deputat și desemnată ca președinte al Fracțiunii Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Din septembrie 2009 este membru al Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană.

În 2007 Eugenia Ostapciuc a fost decorată cu "Ordinul Republicii", în baza decretului semnat de preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin pentru „muncă îndelungată şi prodigioasă în organele supreme de stat, contribuţie substanţială la perfecţionarea legislaţiei şi activitate organizatorică şi obştească intensă". Recent Eugenia Ostapciuc şi-a lansat propria carte intitulată „Достигнутые рубежы".

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
2917 locuitori

Manta este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Manta și Paşcani. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Cahul și la 77 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2917 oameni. Satul Manta a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.