Filtru pe categorii

Ostapciuc Eugenia

Ostapciuc Eugenia - președintă a Parlamentului Republicii Moldova între anii 2001 - 2005. S-a născut la 19 octombrie 1947 în satul Fîntînița, Drochia. A absolvit Tehnicum-ul de Comerț din Chișinău și Institutul de Economie "G.V. Plehanov" din Moscova. De specialitate este inginer-tehnolog. Și-a început activitatea profesională în anul 1966 și timp de aproape 30 de ani a lucrat în sistemul de alimentație publica și comerț din orașul Soroca. Între anii 1966-1988 este tehnolog, vicedirector, director al asociaţiei de alimentaţie publică Soroca, 1988-1995 – director general al Direcţiei orăşeneşti de comerţ Soroca. Totodată, în perioada 1972-1979 a fost aleasă consilier în Consiliul Orășenesc Soroca.

În perioada 1995-1998 a deținut funcția de vicedirector al Asociației "Logos" din Chișinău.

În anul 1998, Eugenia Ostapciuc a fost aleasă membru a Comitetului Central al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM). Din martie 1998 este deputat în Parlamentul Republicii Moldova în legislatura a XIV-a, din partea PCRM, secretar al fracțiunii parlamentare PCRM, membru al Comisiei permanente pentru protecție socială, sănătate și familie.

La 20 martie 2001, Eugenia Ostapciuc este aleasă în calitate de Președinte al Parlamentului Republicii Moldova de către legislatura a XV-a. A deținut această funcție pînă la data de 24 martie 2005.

În Parlamentul de legislatura a XV-a, format în martie 2005, Eugenia Ostapciuc a fost aleasă din nou ca deputat și desemnată ca președinte al Fracțiunii Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Din septembrie 2009 este membru al Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană.

În 2007 Eugenia Ostapciuc a fost decorată cu "Ordinul Republicii", în baza decretului semnat de preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin pentru „muncă îndelungată şi prodigioasă în organele supreme de stat, contribuţie substanţială la perfecţionarea legislaţiei şi activitate organizatorică şi obştească intensă". Recent Eugenia Ostapciuc şi-a lansat propria carte intitulată „Достигнутые рубежы".

Localităţile Moldovei şi diasporei

Colicăuţi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1575
Populația:
2486 locuitori

Colicăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Colicăuţi şi Trestieni. Suprafaţa totală a localităţilor din cadrul comunei alcătuieşte aproximativ 3.70 kilometri pătraţi. Satul Colicăuţi este situat la o distanţă de 7 km de  orașul Briceni. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2486 de oameni. Prima atestare documentară a satului Colicăuţi din âinutul Hotin datează din iulie 1575. În vechime satul s-a numit Culiceni.

Citeşte mai departe