Filtru pe categorii

Antoseac Gheorghe

Antoseac Gheorghe - om de stat din RSSM. S-a născut la 6 noiembrie 1907 în s.Surașevca, regiunea Amur, Rusia în familia țăranului Fiodor Antoseac, conducătorul răscoalei țărănești din satul Mocra (fostul județ Balta) din anul 1905. Fiodor Antoseac a fost condamnat la muncă silnică pe viață în Siberia. Gheorghe Antoseac vede lumina zilei în Siberia, iar în 1923 se întoarce împreună cu familia în satul natal.

Din 1929, după absolvirea Institutului economiei naţionale din Odesa, a lucrat în Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenescă ca economist, lector, director de şcoală medie. Membru al PCUS din 1937. Din 1937 preşedinte al Comisiei de stat a planificării de pe lîngă Sovietul Comisarilor Poporului al RASSM, apoi comisar al poporului pentru învăţămînt al republicii. Din 1940 preşedintele Comisiei de stat a planificării, locţiitor al preşedintelui Sovietului Comisarilor Poporului şi locţiitor al preşedintelui Sovietului Miniştrilor al RSSM.

Din 1958 Gheorghe Antoseac este preşedinte al Consiliului economiei naţionale al RSSM. Din 1963 deține funcția de reprezentant permanent al RSSM pe lîngă Guvernul URSS, iar din 1965 prim-locţiitor al preşedintelui Sovietului Miniştrilor al RSSM.

În perioada 15 – 24 aprilie 1970 Gheorghe Antoseac este Preşedinte-interimar al Sovietului Miniştrilor al RSSM.

Deputat al Sovietului Suprem al URSS de legislaturile 4,5,6,7. În 1938 a fost ales deputat al Sovietului Suprem al RASSM. Deputat al Sovietului Suprem al RSSM de legislaturiele 1, 2, 3. Delegat la Congresul XXII al PCUS şi la Congresele I-XII ale PC a Moldovei. Membru al Comitetului Central şi al Biroului Comitetului Central al PC al Moldovei.

Gheorghe Antoseac a fost decorat cu Ordinul Lenin şi două ordine Drapelul Roşu de Muncă.

A încetat din viață la 12 noiembrie 1977 în Chișinău.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Scăieni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1679
Populația:
502 locuitori

Scăieni este un sat din cadrul comunei Izvoare, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Florești și la 145 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 502 oameni. Satul Scăieni a fost menționat documentar în anul 1679.

Citeşte mai departe